21 Haziran 2014 Cumartesi

Yarın Sınav Var - Gerçek Sınav: Mücadele



Bilindiği gibi her yıl üniversite sınavları ya da bu tür başka sınavlardan sonra epeyce arkadaşımız bir biçimde canına kıyıyor. Bu çarpık eğitim sistemi ile istatistiği tutulamayacak kadar çok öğrenci canlı cenazeye çevriliyor. Yani onuru, kişiliği kırılarak, kimliksiz zavallı bir kul haline getiriliyoruz.
Bu saçma üniversite sınavına girene kadar liselerde kişiliğimizi oturtmaya ve olgunlaşmaya çalışırız. Sonra eğer o öğrenci üniversitede bir yer tutturamadı ise, artık o kişi yoktur. O gidecek yerine silik bir zavallı gelecek. Çünkü bundan sonra öğrenci başarısızlık damgasını yiyecek. Çünkü o ailesinin, arkadaşlarının, sevgilisinin daha da kötüsü kendi kendinin bile gözünden düşmüş olacak. Ben kendim için böyle düşünüyorum ve çoğu arkadaşım da böyle düşünecektir.
Altyapısı oluşturulmamış (oluşturulamamış değil, oluşturulmamış!) bir gerçeği erkenden söylemenin devrimci bir görev olduğunu düşünüyorum. Aslında olması gereken: Her öğrenci istediği üniversiteyi okumalı, istediği kadar istediği eğitimi almalıdır.
Her yıl iki milyon civarında arkadaşımızla birlikte dörtte birimizin alınacağı üniversite için ölümüne yarışmaktayız. Çok çalışan öğrencilerin bile başarısız olacağı bu saçma sınavı kapitalist sistem bizi daha baştan kölesi yapmak için, kısacası alıklaştırmak ve uysallaştırmak için yapmaktadır. Eğitimde eşitlik akıl almayacak biçimde uçurumlarla doludur.
Aslında, bizi öldüren sınav sisteminden ziyade, mevcut siyasal sistemdir. Şu hükümet istese bir günde bu sınav sistemini kaldırır; liseyi bitiren her öğrenci de istediği üniversiteye kaydolur. Okuyabildiğimiz kadar da okuruz. Toplum bir şey kaybetmez; ama yönetenler, patronlar çok şey kaybederler. Çünkü bilgili insan, insan gibi yönetilmek ve yönetime ortak olmak ister.
Arkadaşlar, yarınki sınavda ve devamındaki sınavlarda herkese sabır ve kolaylık diliyorum. Asıl sınavın geleceği güne, devrim gününe hazırlanmaya davet ediyorum.
Bu davet bizim!

İstanbul'dan bir Militan Liseli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder