24 Temmuz 2014 Perşembe

Direnişteki Nestle İşçilerinden Mektup Var-1

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş’in örgütlü olduğu Bursa Karacabey’deki Nestle işçileri, kendi hazırladıkları bir taslak TİS metni bulunmasına rağmen, sendikalarının, patronun istediği başka bir TİS’e imza atması nedeniyle, hem patronlarına hem de sendika bürokratlarına karşı mücadeleye başladı. Bunun üzerine 28 işçi, patron ve sendika bürokratlarının işbirliği nedeniyle işten atıldı. Aşağıda, bir Nestle işçisinden gelen mektubu olduğu gibi yayınlıyoruz


Sarı Sendika ve Nestle Direnişi

Sarı Sendika ve Nestle işvereni işbirliğiyle 28 işçi işten atıldı. 
Ben Nestle fabrikasında çalışan, fabrikamızda yetkili ve örgütlü olan Hak-İş'e bağlı olan Öz Gıda-İş sendikası üyesi bir işçiyim. Öz Gıda-iş sendikasının uzun yıllardır üyelerinin talep ve isteklerine cevap vermemesinden dolayı, 2014 yılı toplu iş sözleşmesinde işçiler bir araya gelerek, sendika yönetimine sitemde bulunduk. İşverenin değil işçinin taleplerine imza atması gerektiğini toplu şekilde belirttik. "Ya bizim taleplerimize imza atarsın ya da sendikayı toplu şekilde değiştiririz" diye, ciddi sert uyarılarımız oldu. TİS sürecinin başında Taslak Tespit Komisyonu oluşturuldu. Bu komisyonda 28 kişi görev aldı. Bunların 20'si işten atıldı.  Oluşturulan taslak, işçilerin ortak talep ve beklentilerinin ürünüydü. Bu taslağın pazarlıksız imzalanacağı aksi durumda düşünülmeden greve çıkılacağı sendika yönetimi tarafından üstüne basıla basıla belirtildi. 
TİS görüşmelerinin başlamasıyla birlikte aylardan Haziran başı olmasına rağmen işveren taslağı kabul etmedi, ve işçilere baskı uygulamaya başladı. Taslak konusunda direten tüm işçiler son görüşmeden sonra fabrikaya gelen sendika yöneticilerine son derece keskin tavırlarla "Ya taslak, ya grev" uyarısında bulundular. Tabii ki de bu süreç içerisinde işçileri kırma, direnci düşürme konusunda sendika yöneticisi, Bursa Şube Başkanı Yalçın Kaya tarafından işçilere değişik oyunlar oynandı. Son olarak 25 Haziran 2014 günü işveren insan kaynakları çalışanları tarafından 28 kişiyi arayarak hakkımızda idari soruşturma kapsamında 7 Temmuz'a kadar izinli olduğumuz bildirildi 
7 Temmuz gelmeden 1 Temmuz itibariyle işten çıkışımız noter kanalıyla tebliğ edildi. Ne bir savunmamız alındı, ne de bir gerekçe sunuldu. Bu süreçten sonra Öz Gıda-iş sendikası ne bir avukat ne de başka bir şekilde 28 kişi hakkında hiçbir girişimde bulunmadı. Şu an fabrikada çalışan arkadaşlarımız sendika değiştirmeye başladı.
Öz Gıda-iş yetkilileri ne TİS sürecinde ne de biz işten çıkarılınca fabrikaya gelmediler ta ki sendikadan istifalar başladı, sendika yetkilileri adeta fabrikada yatar kalkar oldu. Sendika yönetimi işveren temsilcileriyle birlikte işçilere baskı yapmaktadır, sendika değişikliğine gidilmesin diye. 
Kahrolsun sendikal bürokrasi!
İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!
Nestle'den direnişçi bir işçi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder