14 Eylül 2015 Pazartesi

Hindistan’da 150 Milyon İşçi Grevde!



Hindistan belki de dünyanın en büyük grevine tanıklık ediyor!

Uzun yıllardır İngiltere’nin sömürüsü olan ancak 1947’de bağımsızlığını kazanan ve en son 2013 verilerine göre ortalama 1,252 milyar nüfusa sahip olan ucuz işgücünün cenneti olarak kabul edilen Hindistan 2 Eylül’de belki de dünyanın en büyük grevine (150 milyon işçi) tanıklık etti.


Birbirinden farklı dinlerin ve uygarlıkların beşiği olarak kabul edilen bu büyük ülke şimdi kendi tarihine önemli bir sayfa daha ekliyor. Hükümetle sendikalar arasındaki görüşmelerin kesilmesi ve hükümetin iş kanununda yaptığı değişiklikler nedeniyle her sektörden milyonlarca işçinin katılımıyla dünyada geniş yankılar bulan bir grev gerçekleşti. Destekleyen sendikalar ülke başkanı olan Modi’nin 16 yıllık iktidarı boyunca işçi sınıfına gerekli önemi vermediğini, kapitalistlerin işçileri sömürdüğünü ve Modi’nin başkanlığının büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirttiler. 


Hükümetin iş kanununda yaptığı değişikliklere karşı çıktıklarını belirten sendikalar, hükümete 12 maddelik bir talep listesi sunduklarını ancak yapılan görüşmelerden hiçbir sonuca varılmamasının ülkedeki işçileri ayaklandırdığını ve grev kararı aldıklarını dile getirdiler.


Dünya üzerinde gün geçtikçe büyüyen grev dalgası bugün burjuvaziyi ve ona kucak açanları ciddi anlamda sarsıyor. Bu nedenle bir yandan şiddet yoluyla grevleri bastırmaya çalışıyor bir yandan da bu grevlerin daha fazla yayılmaması için elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. İşçilerin yarattığı ayaklanma dalgası bugün günümüzde her yerde derin sarsıntılara neden olurken bir yandan işçi sınıfının kendi gücünü görmesini de sağlamış oluyor. Ülkemizde ve dünyada yaşanan grevler her gün yeni bir bilinç sıçramasına yeni bir mücadeleye gebe olmaya devam ediyor. İşte tam da bu yüzden Hindistan’da yaşanan 150 milyonluk işçi grevi çok önemli bir yere oturuyor. Biz Marksistlerin görevi bu grevleri her yerde ve her zaman desteklemek, diğer işçilere dünyada olan grevleri anlatmak ve onlara asıl gücün kendilerinde olduğunu göstermektir.

Yaşasın Enternasyonal Dayanışma! Yaşasın Hindistan İşçi Grevi!


                                      İstanbul'dan İMD'li Bir Kadın İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder