26 Eylül 2013 Perşembe

Feniş Alüminyum İşçileri Direnişte



Feniş Alüminyum işçileri maaşları ve kıdem tazminatları için direniyor.

50 yıllık Feniş Alüminyum fabrikasında iki haftadır direniş var. İşçiler ödenmemiş üç buçuk aylık maaşlarını ve kıdem tazminatlarını istiyorlar.
Direniş, patronun fabrikayı küçültmek bahanesiyle işi durdurması ve çalışan 520 işçinin tamamını işten çıkarmasıyla başlıyor.
Hak-İş’e bağlı Çelik-İş sendikasının örgütlü olduğu işyerinde sendikayla olan görüşmelerde patron, ilk olarak alacakların ödeneceğini söylemiş. Sonra karar değiştirip “alacaklarınızı mahkeme yoluyla alabiliyorsanız alın” demiş.

İşçilerle direniş alanında yaptığımız görüşmede, fabrikanın üç ay öncesine kadar sürekli üretimini artırdığını belirttiler. Siparişlerin yüksek bir tempoyla yetiştirilmeye çalışıldığını belirten işçiler, bu tempoya rağmen paralarının sürekli geç ödenmesinden şikayetçi olmuşlar. Bayramlarda bile mesai yaptıklarını söylüyorlar.
Şu an işçilerin büyük çoğunluğu sabah sekizden akşam sekize kadar fabrikanın içinde kurdukları alanda direniyor. Akşam sekizden sonra da 40 kişilik bir ekip gece nöbet tutuyor.
İşçilerin ilk eylemi, fabrikanın önünden geçen E-5 otoyolunu kapatmak oldu. Başka bir gün, İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi önünden yürüyüş yapmak isteyen işçilere polis izin vermedi. Ayrıca Gebze ve Çayırova içinde de çeşitli yürüyüşler gerçekleştirdiler.

İşçiler aralarında “İşyeri Direniş Komitesi” oluşturmuşlar.
Direnişin ilk gününden bu yana çeşitli fabrikalardan (Kroman Çelik, Makine Takım, Bedesan vd.), çeşitli sivil toplum örgütlerinden (Türkiye Barolar Birliği, çevre belediyeler), çeşitli parti temsilcilerinden (Levent Tüzel, Hurşit Güneş) ve çeşitli sendikalardan (Türk-İş, Hak-İş şubeler) destek görmüşler.
İşçilere göre patronun amacı sendika varlığını sona erdirip ortalama 1.500 TL olan işçi maaşlarını asgari ücret seviyesine düşürmek. Fabrika patronu eski DYP milletvekili Sedat Aloğlu, Dünya gazetesine verdiği demeçte üretime devam etmek istediğini söylemiş. Bu demeç de işçilerin kaygılarını haklı çıkarıyor gibi görünüyor.
Sedat Aloğlu’nun iki önemli fabrikası daha bulunmakta. Biri Bursa’da Epengle Tekstil, diğeri Samsun’da Terme Metal.
Direnişlerini sendikanın verdiği 250 TL yardımla devam ettirmeye çalışan işçiler soruyor: “Her bayramda ya da tatilde yaptığımız mesailerin, yetiştirdiğimiz siparişlerin karşılığı bu muydu?”
İMD olarak Pazar günü daha toplu bir şekilde direnişteki işçilere desteğe gitmeyi planlıyoruz ve herkesi direnişçi Feniş işçilerine omuz vermeye çağırıyoruz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder