1 Ekim 2013 Salı

Ankara 100.Yıl Pikniği: Dostların Arasında, Güneşin Sofrasındaydık



Ankara’da 100.Yıl Mahallesi'nde rantın yoluna ve kentsel dönüşüm adı verilen üçkağıtçılığa karşı verdiğimiz mücadele sürüyor. Bildiğiniz gibi, Ankara’nın canlılığını yitirmeyen forumlarından biri olan 100. Yıl İnisiyatifi Gezi Direnişi’nden bu yana mahallenin sorunlarını tartışıyor ve bunlara çözümler arıyor. Yaklaşık üç aydır mahallemizde sürdürdüğümüz forumlar, son iki aydır mahallenin ortasından geçecek olan otoyol ve bununla birlikte mahallenin karşı karşıya kalacağı "kentsel dönüşüm" riski meselelerine yoğunlaştı. Bu sorunlar her geçen gün daha görünür bir hale gelirken, bunlara karşı mahallemizde yaptığımız çalışmalar da devamlılığını koruyor.


Özellikle son haftalarda gözü dönmüş para babaları mahallemize akbabalar gibi üşüşmüş durumdalar. Bir taraftan Gökçek’in çevik kuvvet, TOMA ve akrepler eşliğinde hızlı bir biçimde bitirmeye çalıştığı yol inşaatı devam ederken, diğer taraftan çeşitli inşaat firmaları da 100. Yıl Mahallesi'ne ilişkin "projeler"iyle mahalleye dadanmış durumdalar. Geçtiğimiz günlerde mahalleliyi toplantıya çağıran bir inşaat firmasının burada yapmayı planladığı dev projeler olduğunu, bu projeleri gerçekleştirmek için mahalleliyi ikna etmeye çalıştığını, ikna olmamaları durumundaysa burada kentsel dönüşüm kararının çıkabileceğini ve bu durumda bu projeleri gerçekleştirmek için herkesi ikna etmek zorunda olmadıklarını öğrendik.
Bunun yanı sıra eskiden mahallede Isı Merkezi olarak kullanılan binanın yıkıldığına ve yerine bir benzin istasyonunun yapılacağına şahit olduk. Ankara’nın en sakin mahallelerinden biri olan 100. Yıl’a otoyol yapmak, benzin istasyonu kurmak ve beş katlı evleri yıkıp büyük lüks binalar yapmak daha önceki örneklerden de bildiğimiz gibi bazı sermaye gruplarına rant sağlamaktan başka bir şeyin projesi değildir.
Mahallemizde çıkabilecek olan bir kentsel dönüşüm kararı bu mahallede ne ev sahiplerine ne de kiracılara yarar sağlayacaktır. Birçok öğrencinin de kiracı olarak yaşadığı bu mahallede yapılacak olan yeni lüks binalarda ne öğrencilerin ve diğer kiracıların yaşama şansı olacak ne de ev sahiplerinin bütçesi bu dairelerde yaşamaya yetecektir. Diğer bir ifadeyle bu bir sürgün projesidir.
Bizler bu mahallede yaşayan insanlar olarak mahallemizi yok edecek ve bizlerin burada yaşamasını olanaksız hale getirecek olan bu "rantsal dönüşüm" projelerinin karşısındayız. Mahallemizi korumak ve bu akbabaları defetmek için mücadele etmeye devam ediyoruz. Bu projelerin ne anlama geldiğini, kentsel dönüşümün ne gibi sonuçlar doğurduğunu ve buna karşı ne yapmak gerektiğini konuştuğumuz bilgilendirme toplantıları ve forumlar düzenliyoruz. Onların yıkmaya çalıştığı mahalle kültürünü ve dokusunu bizler üç aydır sürdürdüğümüz çalışmalarla yeniden yaratmaya çalışıyoruz. 



Geçen haftalarda yaptığımız toplantı ve forumların ardından bu hafta yeniden toparlanmak ve kaynaşmak için forum alanımızda (İzci Parkı’nda) bir piknik yaptık. Pikniğimiz mahallede tam anlamıyla bir şenlik havasında geçti. Çoluk çocuk, genç, yaşlı kısacası her yaştan insanın yer aldığı muhteşem bir piknik günüydü.
Bir tarafta birbirinden güzel yemekler, diğer tarafta oyunlar oynayan insanlar, başka bir yerde resim çizen, boya yapan çocuklar, bir ağacın dibine oturmuş sohbet eden teyzeler, amcalar, müzikler, halaylar  ve değerli sanatçımız, yoldaşımız Tuncel Kurtiz anısına okunan şiirler…

Her ânıyla hatırlanacak coşkulu ve keyifli bir gündü sizin anlayacağınız. Birileri, bizleri birbirimizden ne kadar uzaklaştırmaya çalışırsa çalışsın, bizler yine birlik olmaya, birlikte üretmeye, paylaşmaya ve birlikte mücadele etmeye devam ediyoruz. Mahallemizi kimseye bırakmaya niyetimiz yok. Bunun için de  sonuna kadar direneceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder