29 Ekim 2013 Salı

"Zengin Mutfağı" Oyununa Gittik



Arka planında 15-16 Haziran işçi olaylarının olduğu oyunun içinde atılan bir sloganla başlamak istiyorum. "Selam sana işçi yoldaş!"


Oyunda, köşkün aşçısı olan pehlivanın ağzından anlatılır yaşananlar.
Zengin bir fabrikatör olan “Kerim Bey”in mutfağını ve o dönemin durumunu anlatan bir tiyatro izledik. Zaman içinde, hiçbir şey bilmeyen üniversite öğrencisi Selim’in nasıl bir faşiste döndüğünü, aynı zamanda evin aşçısı pehlivanın ve hizmetçi kızın da tersine devrimciliğe yaklaştıkları anlatılıyor.
Pehlivan 20 yıldır Kerim beyin mutfağında çalışmaktadır. Evin köpeği bile hususi ve özel pişmiş etlerle beslenir, bir sürü insan işsiz ve aç kalmışken! Tüm bu olayların tam da ortasında hizmetçi kız ve Selim birbirlerini severler, ama bir türlü nişanlanıp evlenemezler. Kendi aralarında nişan yaparlar, aşçı Pehlivan usta takar yüzüklerini, kurdeleyi da satırla keser. Bu iki genç parasızlık yüzünden evlenemezler.

Sıkıyönetimin ilan edildiği dönemde aranan devrimciler bulunmaktadır. Selim içlerinden birini tanıyor ve kaldığı yeri de biliyordur. O dönemin hükümeti kaçakların yerini bildirenlere iyi para verecektir. Sırf nişanlısıyla evlenecek parayı bulmak için birini ihbar eder Selim, ama olaylar pek de planladığı gibi gitmeyince kaçıp Kerim’in köşküne gelir, nişanlısı ve aşçıdan yardım ister. Pehlivan, Kerim’e durumu anlatır, o da Selim’e yardım eder. Selim bir süre köşkte kaldıktan sonra kampa gönderilir. Faşist kamplarda eğitim sonrası Selim, Kerim’le çalışmaya, onun tüm pis işlerini yapmaya başlar. Mücadeleci işçilerin, devrimcilerin peşine düşüp komünist “avlamaya” başlarlar.
Hizmetçi kızın ağabeyi Murat sendika çalışmaları doğrultusunda işçileri örgütler, bu olaylar sürerken aşçı, evin köpeğini zehirler, herkese saldırıp yaraladığı için. Köpeği devrimcilerin öldürdüğünü düşünür Selim ve peşlerine düşer. Araştırdıkça kızın ağabeyinin kim olduğunu da öğrenir ve kızın işbirliği yaptığını düşünür. Ondan  intikam almak ister.
Bir gece baskına gitmek için evden çıkan Selim’in ardından nişan yüzüğünü bırakıp çıkar kız. Bir fabrikada çalışmaya başlar. Günün birinde orada Selim’le gırtlak gırtlağa gelirler.
Hâlâ günümüzde hakkını arayana ses çıkartana komünist diyorlar; komünist olmakta bir sorun yok, ama kendileri faşist.
Oyunun izlenmesini kesinlikle tavsiye ederim.
Bir büro işçisinden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder