9 Ekim 2013 Çarşamba

Leroy Merlin İşçilerinin AVM Grevi Sürüyor



3 Ekim sabahı Uludağ’a ilk karın düşmesiyle birlikte Bursa ve Ankara’ya da Türkiye'deki ilk AVM grevi düştü! DİSK’e bağlı Sosyal-İş sendikasında örgütlenen Leroy Merlin işçileri 6 aydır toplu sözleşme taleplerinin patron tarafından kabul edilmemesine karşı Ankara ve Bursa’da eşzamanlı greve çıktı. Soğuk havaya ve yağan yağmura aldırmadan greve başlayan Leroy Merlin işçileri günler geçtikçe daha fazla dayanışma desteğiyle grevi büyütmeye başladı. İşyerinin % 70’i sendikalı olan Leroy Merlin işçileri sendikalı işçilerin % 80’ini greve çıkardı. % 20 zam ve tüm sosyal haklarını isteyen işçilere patrondan henüz "makul" bir cevap gelmedi.



Grevin 4. Gününde (6 Ekim Pazar) saat 2’de emek örgütlerinin ve Nilüfer Park Forumu’nun da katılımıyla yapılan basın açıklamasında işçiler Leroy Merlin grevinin Türkiye’deki ilk AVM grevi olduğuna dikkat çektiler. Bugüne dek insanların AVM'lere tüketmek için gittiği, grevin başlamasıyla birlikte ise AVM'lerin önünde sınıf dayanışması için bir araya gelindiği vurgulandı. Ayrıca Fransa’daki Leroy Merlin işçilerinin destek için iş yavaşlattığı haberini aldık ki, bu gelişme oldukça önemli, zira işçi sınıfı enternasyonal bir sınıftır, vatanı-milleti yoktur ve ancak sermayenin diktiği yapay sınırları aşan bir mücadeleyle, uluslararası sınıf dayanışmasıyla gerçek bir zafere ulaşabilir.
Diğer yandan, Leroy Merlin’de dayanışmanın büyümesini engellemek amacıyla muhasebe departmanının sendikalaşması baskı yoluyla engelleniyor, ancak işçiler bu bölme politikasına karşı da mücadelede kararlı olduklarını belirtiyorlar.
Basın açıklamasının ardından içerideki işçileri greve çağırmak için “ÇIK BAKALIM, ÇIK BAKALIM DIŞARIYA ÇIK BAKALIM! FORMANI BIRAK, ONURUNU AL GREVE DESTEK VER BAKALIM!" sloganı atıldı.
4. gün yapılan bu coşkulu eylemin ardından grev halayımızı çektik.


Sürekli büyüyen ve esnek, kuralsız, güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu bacasız sanayi haline gelen hizmet sektöründe ilk AVM grevinin gerçekleşmesi sınıf mücadelesi açısından çok önemli bir tuğla taşıdır. Böyle önemli bir greve uluslararası destek ise grevin kazanmasının ön koşuludur. Bursa İMD’liler olarak grevin sonucunu alana kadar Leroy Merlin işçisinin yanında olacağız.
Leroy Merlin işçisi yalnız değildir!
İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!
BURSA'dan bir Grup İMD'li

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder