27 Haziran 2015 Cumartesi

Eşcinsellerin Mücadeleleri Meyvelerini Topladı

ABD’de eşcinsel evlilik yasallaştı. Eskiden sadece 36 eyalette eşcinsel evliliğin yasal olduğu ABD’de, Yüksek Mahkemenin kararıyla artık 50 eyaletin tamamında cinsel yönelimi yüzünden ezilen insanların hayatlarını birleştirmesinin önündeki engeller kaldırıldı.

İnternetteki bütün sosyal medya sitelerinde milyarlarca insanın konuştuğu bu olay, Türkiye de dâhil olmak üzere diğer ülkelerin LGBTİ aktivistlerini harekete geçirdi. Eskiden sadece Avrupa’da birkaç ülkenin insanlarının kazandığı bu hak, artık sahip olmamız için yalnızca kolumuzu uzatmamızı bekliyor.

Dünya basınında Obama’nın bir zaferi şeklinde sunulan bu karar ise gerçeklikten oldukça uzak. Demokrat partinin yedi yıllık iktidarında böyle bir karara gidilmemesi ve şimdi gündeme oturması, emperyalistlerin Ukrayna, Suriye gibi ülkelerde giriştikleri savaşlardan istediği sonuçları alamayışı ve bunun bir iç basınca dönüşmesiyle de alakalı. Kaldı ki insanoğlunun tüm kazanımlarında olduğu gibi bu hak da ABD’deki LGBTİ’lerin örgütlü mücadelesi sonucunda elde edildi. 70’in üzerinde LGBT dernek ve sivil toplum örgütünün bulunduğu ABD’de Türkiye’deki Onur Yürüyüşleri’ne benzer eylem ve yürüyüşler sıkça yapılmakta.[1] Yine Türkiye’ye nazaran ABD’deki bu örgütlülüğün çok daha fazla oluşu, neden bu kazanımların orada daha önce elde edildiğine dair bizlere ciddi bir ipucu sunuyor.

Türkiye’de HDP’nin seçim kampanyasında LGBTİ haklarına önemli miktarda yer vermesi ve yine Anadolu Partisi’yle beraber bu seçimde Türkiye’nin ilk eşcinsel milletvekili adayını göstermesiyle beraber LGBTİ’ler artık kimse tarafından yok sayılamayacak bir statü kazandı. Bizler de ABD’de elde edilen hakları ve çok daha fazlasını kazanmak için işçi sınıfının öncülüğündeki örgütlü mücadelede yerimizi almalı ve sesimizi duyurmalıyız.

27.06.2015 | İMD’li bir öğrenci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder