5 Nisan 2016 Salı

Soma'da Atılan Tekmeyi Unutma!

13 Mayıs 2014'te 301 madenci sermayenin kâr hırsı yüzünden katledildi. Bu olay Türkiye'de yaşanan iş cinayetlerinin sembolü oldu. Soma katliamının olduğu günün ertesi günü, Soma'ya gelen Erdoğan haklı ve meşru bir protesto eylemi ile karşılaştı. Bu protesto sonunda Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel bir işçiyi tekmelemişti. Bu olay Soma'da hafızalara kazınan olay oldu. Bu durum devletin sınıfsal kimliğini ve işçiye olan düşmanlığını en açık şekilde yansıtan olaydır. İşçi tekmeleyen Yusuf Yerkel, dizinde oluşan kızarıklık ve yumuşak doku şişkinliği gerekçesiyle 7 gün iş göremez raporu aldı. Tekme yiyen işçiye ise para cezası kesilmişti. Soma katliamından sonra haklarını arayan birçok işçi ve işçi yakını da yoğun baskı ve tehdit ile karşı karşıya kaldı. 

Soma'da tekmelenen işçi Erdal Kocabıyık'ın peşini Erdoğan rejimi bırakmıyor. Şimdi de Başbakanlık aracına 543 liralık zarar verdiği gerekçesiyle, hakkında 6 yıl hapis talebiyle dava açıldı. Baskılar yüzünden de 1 yıldır iş bulamıyor. Bu saldırı ve hapis istemiyle yargılanma, başta Soma işçisi olmak üzere, tüm işçi sınıfına yönelik bir tehdittir. Soma işçisini haklı davasından sindirme girişimidir. Bizi kâr hırsı için öldürüp, sonra da katillerimizden hesap sormamamız için tüm çirkefliği yapan bu devlet, işçi sınıfının düşmanıdır. Bu kadar rahat bir şekilde, iş cinayetlerinde ölüp, katillerimizle hesaplaşmak istediğimizde karşımızda devletin bu pervasız saldırılarını görüyorsak, bunun nedeni biz işçilerin örgütsüzlüğüdür.  Eğer işçi sınıfı örgütlü olsaydı, ne iş cinayetlerine kurban gider, ne de devletin baskısına bu derecede maruz kalırdı.

Soma davası işçi sınıfının en hayati sorunlarından olan, iş güvenliği sorununa karşı haklı bir mücadeledir. Soma işçilerinin kazanım elde etmesi, katliamın sorumlularının ceza almasını sağlaması, tüm patronlar için tehdit olacaktır. Çünkü iş cinayetleri her yerde hız kesmeden devam ediyor. O yüzden Soma maden patronu ve onu temsil eden devlet Soma işçilerine baskı uygulamaktadır, Soma patronunu beraat ettirmektedir. Soma'lı maden işçisi Erdal Kocabıyık'a atılan tekme tüm işçi sınıfına atılmıştır. İşçi sınıfı örgütlenip, politik bir özne olarak sahneye çıktığı zaman ona, ölüm, baskı ve yoksulluğu reva gören bu düzene en büyük tekmeyi atacaktır.

İşçi sınıfının örgütünden başka silahı yoktur!
Savaşa karşı sınıf savaşı!
                                                                                                Bursa’dan İMD’li Bir İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder