18 Nisan 2013 Perşembe

İşçi Hakları Atölyesi 3. Oturumu Yapıldı: Taşeron Sistemi



İMD İşçi Komitesi’nin hazırlamış olduğu İşçi Hakları Atölyesi’nin 3. Oturumu geçtiğimiz Salı günü yapıldı. DİSK-AR müdürü Serkan Öngel’in sunum yaptığı oturumun konusu taşeron sistemiydi.


Taşeron yasa tasarısı, patronların bir süredir gündeminde olan “Ulusal İstihdam Stratejisi”nin bir adımı yalnızca. Tıpkı kıdem tazminatı saldırısı ve Özel İstihdam Büroları gibi.
Taşeron sistemi aslında güvencesiz çalışmanın kibarlaştırılmış halidir. Taşeronda çalışan isçiler ikinci sınıf insan muamelesi görürler. Taşeron sistemi geçmişten beri olmasına karşın 2002 yılından itibaren bir kural haline getirilmeye çalışıyor. Taşeron sisteminin en yoğun olduğu kurum Sağlık Bakanlığı. Biz isçiler ve isçi sendikaları taşeronun isçilerin aleyhinde olduğunu söylesek de, devlet ve burjuvazi el ele verip isçiyi ölüme terk ediyor.
Bunun sonucunda güvencesiz/güvenliksiz çalışma, iş kazaları, çocuk işçiler ve işçi ölümleri artmaya başladı. Biz işçiler taşeronu kaldırmaya çalışsak, işçiler için tehlikeli olduğunu söylesek de devlet ağzımıza bal çalıp elimizdeki diğer hakları da gasp etmeye başladı.
Bunun en son örneği ana akım medyada “taşerona müjde!” olarak açıklanan haberlerdir. Haberlerin içeriğine baktığımızda taşerona ücret garantisi getireceğini vaat etmektedir. Mevcut yasalara göre zaten taşeron işçiler kadrolu işçilerle aynı İş Kanunu’na tabiler. Ancak patronlar daha fazla kâr hırsıyla bunu bile doğru düzgün uygulamıyor! Dolayısıyla patronlar kendi uygulamadıkları kanunların maddelerini, yeni tasarıların içine koyarak yeni bir şeymiş gibi sunmaya çalışıyorlar.


Mesela taşeron işçilerin ödenmeyen maaşlarını ana “işveren”in ödemesi gerekecekmiş. Ya da her konuda, taşeron şirketin yanı sıra ana “işveren” de taşeron işçilere karşı sorumlu olacakmış. Bu zaten şu an yasada var olan bir şey! Kimi kandırıyorlar!?
Biz işçilerin kesinlikle bu oyuna gelmemeleri gerekiyor.
Hadi diyelim maaşımızı alıyoruz, onda bir sıkıntı yok, fakat iş güvencemiz var mı? Yok! Bir eşya, bir mal niyetine kullanılıp işlevimiz bitince de çöpe atılıyoruz.
Bir de kıdem tazminatımızı kuşa çevirmenin başka bir yolunu daha arıyorlar bu taşeron tasarısında. Neymiş, kıdem tazminatının fona devri ilk olarak taşeron işçilerde denenecekmiş, sonra uygun görülürse tüm işçilere uygulanacakmış.
Yemezler!
Bizler İMD’li işçiler olarak taşeronun bir kural haline getirilmesine ve yaşanan diğer birçok haksızlıklara karşı işçi kardeşlerimizi daha iyi bir gelecek için örgütlü mücadeleye çağırıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder