19 Ekim 2015 Pazartesi

İşsizlik İstatistikleri ve Düşündürdükleri

TÜİK'in Mayıs 2015 için yaptığı araştırmaya göre:“İşsizlik oranı %9.3 (2 milyon 789 bin kişi), tarım dışı işsizlik oranı %11.4. Son 3 yılda resmi işsiz sayısı 801 bin artmıştır."

DİSK Araştırma Komisyonu’nun oranlarına göre:"İşsiz sayısı 3 yılda %40 artmıştır. Geniş tanımlı işsizlik oranı % 16, işsiz sayısı 5 milyon 78 bin. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı %22,7, genç kadınlarda %32. Yeni işsizlerin % 57'si üniversite mezunu."

Oranlar incelendiğinde işsizler ordusunun çığ gibi büyüdüğü görülmektedir. Burjuva ekonomistleri işsizliği yanlış uygulanan politikalara bağlayıp, kapitalizme toz kondurmamaktadır. Oysa kapitalizmin fıtratında işsizlik vardır. Kapitalizm hiçbir zaman işsizlik sorununu çözmemiştir. Çünkü sermayenin işsizlere her zaman ihtiyacı vardır. İşsiz işçiler kapitalistler için yedek iş gücüdür. İşsizlik oranı artıkça, işçi ücreti düşer. Sermaye için işsiz işçiler, her zaman bir kozdur. Çalışan işçileri işsizlik ile tehdit edip, hak aramasının önüne geçmeye çalışır. Bu nedenle sermaye işsizler ordusundan sürekli olarak beslenir.

İşsiz işçiler, işçi sınıfının bir parçasıdır. Çıkarları iş sahibi işçilerden farklı değildir. Marx, Kapital’de bu konuda şöyle der:"İşçi sınıfının çalışmakta olan kısmının aşırı çalışması, işçi sınıfının yedek (işsiz) kısmını büyüterek, diğer taraftan, yedekte bulunan kısmının rekabet yoluyla çalışmakta olan kısım üzerinde yarattığı baskının artması, çalışmakta olan işçileri aşırı çalışması ile diğer kısmının zorla işsizliğe mahkûm edilmesi ve bunun tersi, bireysel kapitalistin zenginleşme aracı haline gelir."

İşsizlik oranını yükselten ana nedenlerden birisi mevsimlik işçiliktir. Özellikle tarım ve turizm sektöründe mevsimlik işçilik yaygındır. İşçi sınıfının bu bölümü sezon sonunda işsizliğe mahkûm edilir. Çalıştıkları süre boyunca birçok sosyal haktan mahrum bırakılarak, güvencesiz ve esnek bir şekilde çalıştırılmaktadırlar. Taşeronlaştırmanın bir kapitalist devlet politikası olarak iş hayatında uygulanması, esnek, güvencesiz çalışma koşullarını dayatmaktadır. Esnek ve güvencesiz çalışma çok fazla işsizlik, iş yerlerinde çok fazla işçi sirkülasyonunu beraberinde getirmektedir. Bu da örgütlenmeyi zorlaştırmaktadır. Örgütsüzlüğün yaygınlaştırılmasıyla birlikte, kuralsız çalışma olabildiğince yaygın bir hâl alıyor. Bu durum; SGK primlerinin eksik yatması veya hiç yatmaması, fazla mesailerin süreklilik halinde işlemesi, yıllık-haftalık izin gibi hakların kullanılmaması gibi sonuçlar doğurmaktadır.

Kuralsız çalışmanın yaygın bir hâl alması da işsizliği artıran temel nedenlerdendir. Bunlara kötü şartlardaki çocuk işçiliği, mülteci işçilerin ucuz-güvencesiz çalışmasını da ekleyebiliriz. İşsizliğin üzerini örtmek için toplumda oluşturulmaya çalışılan" çalışana iş çok, işsiz kalanlar iş beğenmiyor" algısı yerleştirilmeye çalışılmaktadır.

Gerçekten herkese iş var mı? İşsizler tembelliklerinden dolayı mı işsiz?

Ülkede yaşayan herkesin istihdam edilebileceği kadar iş vardır, bu doğrudur. Fakat kapitalist sistemde bu mümkün değildir. Az ücret-çok iş mantığı kapitalizmin temel felsefesidir. Ne kadar işsizlik artarsa, işçi ücreti o oranda ucuzlar, bundan da sermaye kârlı çıkar.

Sonuç Yerine

İşsiz işçiler, işçi sınıfının bir parçası, kapitalistler için yedek iş gücüdür. İş sahibi işçilerle çıkarları aynıdır. İşsizliğin artması, iş sahibi işçiler için fazla mesai, uzun çalışma saati, iş gücünün ucuzlamasıdır. İşsizliği yaygınlaştıran ana etmenlerden biri, güvencesiz, taşeron çalışmadır. Taşeronlaştırma ile birlikte yasal olarak örgütlenmenin önünü tıkayan çok fazla engel vardır.

Yasalardan ziyade taban örgütlenmesini, fiilî meşru militan mücadeleyi temel alan, sektör gözetmeksizin, taşeron işçilerin örgütlenme çalışması yürütülmelidir.

Taleplerimiz
  • 6 saatlik iş günü
  • Herkese en az 1 yıllık ücretsiz izin hakkı
  • Taşeron çalışmanın kaldırılması
  • Sendikalaşmanın önündeki yasal engellerin (işkolu barajı vs.) kalkması
  • Mevsimlik işçilere işsizlik sigortası

Bursa’dan İMD’li Bir İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder