5 Ekim 2015 Pazartesi

Sendikaların Sendikasız İşçileri ve Sendikaların Kapitalist İşletmelere Dönüşümü

Akdeniz Turizm ve Otelciler Birliği’nin (AKTOB) Ekin Grubu ile birlikte çalıştığı Resort dergisinde yayınlanan habere göre Türk-İş'e bağlı sendikaların sahibi olduğu 24 otel var. Bu otellerde yaklaşık 2.000 işçi çalışmakta. Bu işçilerin hiçbiri sendikalı değil. TOLEYİS genel başkanı Cemalettin Bakındı bu durumu "Terzi kendi söküğünü dikemez." şeklinde yorumladı. Başlangıçta eğitim ve dinlenme tesisleri olarak başlayan işletmeler, zamanla kâr amacı güden kapitalist işletmelere dönüşmüşlerdir. Bu furyayı ilk olarak Türk Metal başlatmıştır.

Devlet ve patron güdümlü, işverenin işçiler arasındaki gardiyanı rolüne soyunan sarı sendikalar, işçinin parası ile kâr marjı yüksek olan turizm sektöründe yatırımcı pozisyonuna girmiştir. Yol-İş sendikası bu alandaki yatırımlarını geliştirmek için sendika içinde "Oteller Genel Müdürlüğü" birimi kurmuştur.

Sendikalar işlettikleri otellerde taşeron işçi çalıştırmakta ve sendikalaşmaları engellemeye çalışmaktadır. İşçi sınıfının mücadelesi ile uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan, tamamen devlet ve patron güdümlü sendikalar, artık sınıf atlayarak kapitalist işletmeleri olan patronlara dönüşmüşlerdir. İşçilerin parası ile yaptıkları 5 yıldızlı otellerdeki konaklama ücreti o kadar uçuktur ki, kendi üyelerinin orada tatil yapma imkanı yoktur. Otel yatırımları olan sendikalar ve otel sayıları şöyledir : Yol-İş 6, Türk Metal 4, Tes-İş 2, Belediye-İş 1, Tarım-İş 1.

İşçilerin üzerinde bu düzeyde baskıcı bir hakimiyet kuran, sınıf mücadelesine tamamen yabancı olan sendikaları işçiler sırtından ancak örgütlü mücadele ile atar. Renault işçilerinin başlattığı, ardından Türk Metal'in kaleleri olan birçok fabrikaya yayılan metal fırtına yol gösterici niteliktedir.


Sendikal bürokrasi savaşarak yıkılır!
Bursa'dan İMD'li Bir İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder