7 Kasım 2015 Cumartesi

“En Yoksul Devlet Başkanı” Türkiye'de

Dünyanın en yoksul devlet başkanı olarak bilinen eski Uruguay devlet başkanı Jose Mujica Türkiye'ye geldi. CHP'nin konuğu olarak İstanbul'a gelen eski Uruguay başkanına yoğun bir sempati duyuldu. Malum, Türkiye'deki politikacıların yaşamlarına hiç benzemeyen bir yaşamı vardı. 

Ayakkabı kutuları, 1000 odalı saraylar, yolsuzluk dosyalarına alışık olduğumuz devlet başkanı profiline hiç uymuyordu. Ana akım medyada hatta sol medyada da sürekli olarak onun mütevazı yaşamını, paraya önem vermeyen duruşu anlatıldı. Devlet başkanlığına tahsis edilen konut yerine kulübede kaldığı, makam aracı yerine bisiklet kullandığı, 12 bin dolara tekabül eden maaşının %90'nı yoksullara bağışladığı, sürekli olarak anlatıldı. 

İlk etapta bakıldığı zaman, iyi niyet göstergeleriyle dolu, örnek gösterilecek ideal devlet başkanı imajı çizmektedir. Lakin gözden kaçırmamamız gereken esas gerçek şudur: Devlet başkanının bireysel olarak lüksten kaçması, Uruguay burjuvazisinin lüksten kaçtığı anlamına gelmiyor. Maaşının yüzde 90'nı yoksullara bağışlaması, yoksulluğa sebep olan sömürücü kapitalist sınıfa bir darbe vurmuyor. Tam tersine, Uruguay devletinin sahibinin sermaye sınıfı olduğu ve dünyanın en yoksul devlet başkanının da o sınıfın temsilcisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Hatta bu durum sisteme öfkeli Uruguay emekçilerinin düzenle barıştırmak için kullanılacak iyi bir argüman olarak dahi kullanılabilir: "Evet biz yoksuluz, fakat devlet başkanımız bizden daha fazla yoksul, o halde devlet yoksullardan yana."

Devlet Başkanı ne kadar lüks yaşamdan kaçarsa kaçsın, iktidarda sermaye sınıfı olduğu sürece, küçük bir azınlık çoğunluğun yoksulluğu üzerinden büyüyecektir, zenginleşecektir. Tüm üretim araçları ve yönetim organları işçi sınıfının denetiminde olmadığı sürece, devlet başkanının mütevazı bir hayat sürdürmesi hiçbir şeyi değiştirmez. Sadece sınıfsal farklılıkların üstünün kapanması için bir örtü görevi görür

                                                                                                  Bursa'dan İMD'li Bir İşçi





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder