3 Kasım 2015 Salı

Şişecam'da Patronların İşçi Kıyımı Saldırısına Direnişle Cevap Verildi!

Kırklareli, Gebze, Bursa, Eskişehir, Mersin'de toplam 12 fabrikada Şişecam bünyesinde 5800 işçi çalışmaktadır. 2020 yılında sektörde dünya üçüncüsü olmaya hazırlanan Şişecam patronları, 6 Kasım 2015 günü İŞKUR ve Kristal-İş  sendikasına işçi çıkaracağını bildirdi. Mersin fabrikasında fırın kapatma bahanesiyle 200 işçinin işten çıkarılacağını duyurdu. 



İşten çıkarılacak işçiler daha çok, emekliliğe yaklaşmış, iş kazası geçirmiş, sendika ve iş yerine muhalif işçiler arasından seçilmektedir. Bunun iki nedeni vardır:  Birincisi emekliliği yaklaşmış işçilerin saat ücretlerinin fazla olması, TİS görüşmelerinde ortalama saat ücretlerini yükseltmesi. İşten çıkarılacak eski işçilerin yerine alınacak işçilerin saat ücretleri en düşük ücret olacak, bunun sonucu olarak ortalama saat ücretleri düşecek. İkinci nedeni ise, 1966'dan bu güne Şişecam fabrikalarında taban inisiyatifli grev geleneğinin olması. Emekliliği yaklaşan ve muhalif işçiler; grev ve kazanım görmüş, genç işçilere deneyim aktaracak, öncülük edecek bir pozisyondadır. Bu da patronlar için muazzam bir risk oluşturmaktadır.

Bu kıyımla birlikte, genç işçilere eskinin grev ve direnişlerini aktaracak kuşak ile bağları kesmek hedeflenmektedir. 50. yılına giren Kristal-İş sendikası, bu konuda sessizliğini korumaktadır. Patron sözcülüğü yapan bir pozisyondadır. Cam işçilerinin çok eskiye dayanan mücadele geleneği vardır. 1966, 1971, 1980 cam grevleri. 1989, 1991, 2002 Paşabahçe direnişleri, 2013 Topkapı direnişi, son olarak da bakanlar kurulu kararı ile yasaklanan 2014 cam grevi.

Cam işçilerinin bugüne kadarki tarihsel mücadelesini mercek altına aldığımızda şu sonuç çıkıyor: Cam iş kolundaki direnişlerin ortak özelliği, hareketin hep tabandan başlaması. Ayrıca bugüne kadar kazanılan hakların birçoğunun sendika bürokrasisine rağmen kazanılması. Patron ve sendika ortaklığı ile startı verilen işçi kıyımı, cam işçilerinin tabandan örgütlediği mücadele ile bertaraf edilebilir. Cam işçilerinin tarihi mücadele ve zafer ile doludur. Yeter ki eski yıllarda olduğu gibi birliği sağlayabilelim. 



Cam patronlarının 200'e yakın işçiyi işten atma kararından vazgeçmemesi üzerine Mersin’deki cam işçileri dün itibariyle fabrikalarını terketmeme kararı aldı. İçerideki işçilerle dışarıdaki işçiler karşılıklı destek sloganları attılar. 
Tüm işçi sınıfı örgütlerinin gecikmeden, cam işçileriyle ortak mücadeleye dayalı bir dayanışma sergilemeleri durumunda bu saldırı boşa çıkarılabilir, cam patronlarına cam işçisinin gücü bir kez daha gösterilebilir.



Yasasın cam işçilerinin direnişi!
Yılgınlık yok direniş var!

                                                                                        Bursa'dan İMD'li Bir İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder