12 Nisan 2012 Perşembe

ODTÜ'de Yemekhane Eylemleri

Ucuz yemek yemek bir öğrencinin en temel haklarından biridir. Liselerde ve üniversitelerde kantin ve yemekhaneler, öğrencilere ucuz ve sağlıklı yemek sunmak zorundadırlar. Kantin ve yemekhane fiyatları öğrencilerin bütçesini aşmayacak şekilde belirlenmelidir. Elbette ki bu söylediklerimiz, kapitalist düzenin değerlerine aykırıdır. Çünkü kapitalist düzen hiçbir zaman insanı, insan ihtiyaçlarını temel alarak iş yapmaz, onun sömürüsü üzerinden temellenir.


Kantin ve yemekhane fiyatları da işletmelerin elde edeceği kâra göre belirleniyor elbette. Öğrenci aç mı kalmış, parası mı yetmemiş, kimin umurunda? Daha birkaç gün önce, kantin fiyatları pahalı olduğu için kantini boykot eden liseli öğrencilerden Abdülmelik’in okuldan nasıl atıldığını hepimiz gördük. Ancak onlar ne yaparlarsa yapsınlar, öğrenciler hiçbir zaman ucuz ve sağlıklı beslenme hakkı için mücadele vermekten vazgeçmeyecektir. Bilindiği gibi üniversitede beslenme sorunu bir öğrenci için ciddi bir sorundur. Devletin verdiği bursun neredeyse iki katını har(a)ç olarak devlete geri ödeyen bir öğrenci, karnını ancak ucuz olması gerektiğini düşündüğü yemekhanede doyurabilir, tabi eğer ucuz ise.  
Madem geldik yemekhane fiyatlarına, şunu belirtmekte fayda var: Türkiye’de devlet üniversiteleri içerisinde yemek fiyatlarının en pahalı olduğu üniversite ODTÜ’dür. Yemek fiyatlarının genel itibariyle 1-1,5 Lira arasında değiştiği bir dönemde, yemeğin ODTÜ’de 2,65 Lira olması biz ODTÜ’lüler için kabul edilemez bir durumdur. Birkaç ay önce Hacettepe Üniversitesi’nde rektörün öğrencilerin talebi doğrultusunda yemek fiyatını 2 Lira’dan 1 Lira’ya düşürmek zorunda kalması, buna karşın ODTÜ’de bu yüksek fiyatlarda hiçbir değişikliğin olmaması ODTÜ öğrencisi için artık harekete geçme zamanının çoktan geldiğinin göstergesi oldu.
İlk olarak hazırladığımız anketlerde öğrencilerin çoğunun buna karşı bir şeyler yapılması gerektiği görüşünde olduğunu gördük. Bunun ertesinde yemekhanede yaptığımız bir günlük boykotla, yemekhanede peynir ekmek yiyerek, sesimizi duyurmaya çalıştık. Gene mi olmadı, durur muyuz hiç? Bu kez de yemekhanede kart okutulan turnikeleri işgal ettik ve turnikelere kart basmadan, onların üzerinden atlayarak tüm öğrencilerin bedava yemek yemesini sağladık. Her gün fazlasıyla para ödediğimiz yemeği bugün de para vermeden yiyelim dedik. Bu eylem bize birçok öğrenciyle yemekhane konusunda birebir konuşma ve onlardan destek alma fırsatı verdi.


Eylemi daha da anlamlı kılan şey ise, yemekhane işçilerinin bize verdiği destek olmuştur. Peynir ekmek yerken bizlere çay demleyen işçi dostlarımız, bu eylemimizde de yanımızda olduklarını belirterek bizleri cesaretlendirmişlerdir.
Son olarak şunu da söylemek gerekir ki, yemek fiyatları uygun düzeye çekilmediği müddetçe ODTÜ öğrencisi eylemlerine devam edecektir, hele ki arkasında işçilerin desteği varsa.

İŞÇİ-ÖĞRENCİ EL ELE, MİLİTAN MÜCADELEYE!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder