4 Ağustos 2014 Pazartesi

Geleneksel İMD Kampı'ndan İzlenimler-5

 İMD'nin Yalova'ya gelmesi benim için büyük onur ve mutluluk olmuştur. Gelen yoldaşlarımın birçoğunu tanımıyordum bile ama giderken birkaç yoldaş ile daha samimi muhabbetler kurarken bazılarıyla da tanışmış oldum.

 Kampa geldiğiniz ilk gece ufak bir toplantı yapılmıştı bu toplantıda gidene kadar herkesin bir işin ucundan tutması, birlik beraberliğin sağlanması amacı güdülmüştü. Kamptaki süre geçtikçe bu durumun artık kontrolden çıktığı sadece birkaç yoldaşın işlerle daha yoğun uğraşı, diğerlerinin aralarında muhabbet etmesi hiç hoş görüntüler değildi. Kampta birlikte hareket etmeyen yoldaş devrim sırasında nasıl aynı safta yer alacaktır merak ediyorum. Bir devrimci, sadece devrimci olmak için görüntü olmamalıdır. Atılımlar, katılımlar, yardımseverlik herhangi bir iş veya bir konuda birlikte hareket edilmelidir. Bir yoldaşımız özellikle bir yere gidildiğinde haber verilmesini isterken daha ilk dakikalar da sağa sola dağılmalar başlamıştı. Bu bir zorunluluk değildi, şart da koşulmamıştı. Yoldaşımız tarafından sadece kimin nerede olduğunu bilmek önemli idi. Başına gelebileceklerden haberdar olmak, yabancı bir yerde yapılan kampta nelerin yaşanacağının bilinmemesi istemsiz olayların gerçekleştirilmesini sağlayabilirdi. Böyle olası durumlarım yaşanmaması için haber vermek çok zor olmasa gerek.

Sunumların başarılı ama eksik olduğu zamanlar vardı. Bu durum eksiklerin kapanmayacağı anlamına gelmiyordur elbette. Eksik durumların olmasından kastım; grupların kimisi etkileyici konuşmalar yaparken bazı grupların yazdıkları kağıda bağlı ama kağıda ne yazdıklarından haberdar olmayan gruplar oluşuydu. Bunu kötülemek maksadıyla söylemiyorum tabi, sorun, etkin kişilerin eşit dağıtılmamasından kaynaklanıyor. Her grubun sözcüsü etkin kişilerden oluşması gerekir, grubun seçtiği kişi değil. Hoşuma giden durumlardan biri de her kişiye söz hakkı verilmesi düşüncelerini paylaşması o paylaşımlar üzerinden yorumlarla konunun genişletilmesi idi. Konuşkan olmayan kişiler kalabalık bir ortamda konuşma yaparken zorlanabilir bu durumu böyle çalışmalarla daha başarılı konuşmacılar kazanmayı sağlar.
 
Türkiye'nin başlıca ve dünya sorunu diyebileceğimiz kadın sorunu ve LGBTT sorunu sunumu çok güzeldi. Başarılı bir çalışma yapılmış ve içimizde de kadınları ayıranların olduğunu göstermişti. Bu konu hakkındaki düşüncelerimi pek paylaşamamış ifade edememiştim. Kadınlarımıza yapılan her türlü eşitsizlik, ayrım, kayırma ve şiddet kesinlikle kabul edemeyeceğimiz bir durum olmalıdır. Bu durumun çözümü evdeki birinci dereceden yakınlarımız anne, baba ve çocuklar arasındaki eğitim ile başlamalıdır. Kadın sorunu çıkaran kişileri yetiştiren yine bu sorunu yaşayan kadınlarımız, analarımızdır. Aile içerisinde bu durum yaşanmamalıdır ki yetişen çocuklar  aldıkları aile eğitimiyle bunu yapmasın. Bu kuşaktan kuşağa aktarılabilecek bir durumdur. Zorluğu yoktur, ihmal vardır, istismar vardır, kolaya kaçma durumları vardır. Dışarıda sorunu çözmek için aile içinde çözüm aramak bunu yaygınlaştırmak başlıca görevlerimizdir.


Kampta genellikle gülen yüzler hakim olması beklediğimiz ve gerçekleşmesi için çalıştığımız Devrim'in eseridir.

Hep yüzümüz gülsün, İMD’de birlikteliğimiz çok önemli, bunun farkında olalım.

Sizlere şükranlarımı sunuyorum.


                              Yalova’dan İMD’li bir su ürünleri mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder