21 Mart 2012 Çarşamba

Zinovyev ve Bolşevik Parti Tarihi

Zinovyev’in Rusya Komünist Partisi Tarihi 20 yıl sonra yeni bir baskı yaptı. Zinovyev Bolşevik Parti tarihinin ilk büyük tahrifatçısı olarak sivrilir. Lenin’in ölümü sürecinde parti içi mücadeleye parti tarihi hakkında çarpıtmalar eşlik etmiş, Zinovyev yıllarca Lenin’in sağ kolu olmanın verdiği prestijle muazzam çarpıtmalara girişmiştir.
Örneğin Zinovyev kitapta Troçki’nin sürekli devrim teorisine saldırır. Lenin’in daha birkaç yıl önce basılan Toplu Eserler’inde övgüyle bahsedilen bu teorinin “Tamamıyla boş ve gerçekten uzak” olduğunu iddia eden Zinovyev, sonradan klişe haline gelen Troçki’nin “köylülüğün rolünü tamamıyla bir kenara atması veya büyük ölçüde küçümsemesi” suçlamasını da bu eserinde ifade eder (Rusya Komünist Partisi Tarihi, Akış Yayıncılık, Ankara 1991, s. 108).
Zinovyev’in teorik meziyeti kısıtlıdır, ama hitabetinin güçlü olmasıyla bilinir.  Türkçede henüz yayınlanmamış olan Almanya’da Komintern adına yaptığı uzun konuşma basılmayı hak eder. 


Rusya’da yıllarca Çarlık Rusya'sına karşı birlikte ve karşı karşıya mücadele ettikleri Menşevik Martov’la bu kez Almanya’da Alman Bağımsız Sosyal-Demokrat Partisi'nin tarihi kongresinde kapışırlar. CHP’li vekil kadar uzun olmasa da, 4 saatlik konuşmayla Zinovyev “efsane” olur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder