23 Temmuz 2013 Salı

Abbasağa Forumu Notları (19 Temmuz Cuma)



1. Foruma gelirken herkes en az bir arkadaşını getirsin.
2. Oluşturulan çalışma gruplarına katılım sağlayalım.
3. Tatil dolayısıyla azalma var, duyurular sadece internet yoluyla sağlanabiliyor. Bu nedenle umutsuzluk oluşuyor, katılım sayısını artırmanın yollarını bulmalıyız. 
4. Karar alma mekanizması ve çalışma gruplarının çalışma ilkelerini belirleyelim. Sözcüler toplantısında genel meseleler tartışılsın. Bir oylama günü olsun ve sözcüler toplantısında çıkan yönelimler o gün oylansın. Sözcüler toplantısına katılanlar sabit değil, dönüşümlü olmalı; bu sayede demokratik olabilir. Bir diğer önemli konu diğer parklarla koordinasyonun nasıl sağlanacağı, bunun üzerine düşünmeliyiz.
5. Yerel yönetimler atölyesi çalışma grubu kurulsun (İBB çalışma şekilleri, halk ekmek, sağlık AŞ., belediye çalışma  ilkeleri, mahalli kira üst oranı vb.)
6. Uzak illerin forumlara ve direnişe uzak kalması (Ülkenin doğusundaki insanların mevcut direnişi görsel ve metinsel olarak takip  edememesi)
7. Yaptığımız çalışmaların gücüne çevremizdekilerin inancını sağlayabilecek paylaşımlarda bulunmak gerekiyor.
8. Genel sorun iletişim eksikliği, direnişin aktif olarak içinde bulunmayanlar konuya çok uzak. Aldığımız gazeteleri ve direniş bilgilerini çevrenizde bırakın, direniş bilgilerini paylaşın. Türkiye'nin diğer illerine gidip çalışmalar yapalım. Diğer forumlarla iletişim kurabilmek için lider seçelim.
9. Lider seçmek için çok erken, çalışma grubundan olmamalı, çalışma gruplarını tanımıyoruz. Ortak karar almak için çalışma yapıyoruz. Oylama yöntemini geliştirelim. ama forum üzerinden ilerlemeli. Gezi parkında merkezi bir forum yapalım, merkezi forumlar için ortak çalışalım.
10. "Forumlardaki ortak bilincin farkındayız, direnişe orta zekamla katılmak istiyorum, halkın herhangi bir kesiminden biri olarak." Siyaset hakim kesimlerin yapabileceği bir şey değildir. Buraya gelen arkadaşların direnişe katılabilmesi için profesör olması gerekmez. Bu daha başlangıç, halkın bütün kesimlerine değinemedik. Herkes siyaset yapmalı, ekonomiye sadece ekonomistler karar vermeyecek. Olaya sadece, profesyonellerin vereceği kararlar olarak bakmayalım. "Verilecek kararlara seçim yoluyla yön verelim." Karar alma mekanizması, sözcüler masası, çalışma grupları ne kadar süreyle dönüşümlü olacak, toplantı sonuçlarının geri dönüşlerinin alınması çok önemlidir. Bu nedenle mesele karar alma sözcüler yoluyla değil, forumu tek merci belirleyerek alınmalı.
 11. Buranın bir koordinasyon sorunu olduğu ortada. Bunu aşmanın yolu burada bunun üzerine tartışmaya başlamamız. Kararların alınmasıyla ilgili değil, uygulanmasıyla ilgili bir sorun var. Sorumluluk, alanların inisiyatifine bırakılmamalı. Mahalle içlerinde sesimizi yayalım. Alınan kararların lehte ve aleyhte söz olması ve sonucun ortada kalması durumunda oylama yinelenmeli.
12. Forumlarda genel olarak forum konularının belirlenmesi ve sonuca gidilmesi için caba harcanması gerekiyor. Bol bol konuşulan ama somut atılamayan alanlar insanların uzaklaşmasını doğal olarak beraberinde getiriyor. Örgütlenme temelinde komite olmalı ama süreç sadece komite üzerinden yürümemeli, bir mekanizma yaratılmalı ve ana forumla bağı kurulmalı. Bütün görevi de komiteye bırakırsanız bu komiteler görevini yerine getiremez. Karar alınabilmesi için önce fikir paylaşımında bulunulmalı. Forumlar için acil durumlarda nasıl hareket edileceğine dair önlemler alınmalı, ortak hareket edilmeli. Çalışma grupları forumlara daha çok katılmalı, katılmadıkları oranda komitenin aktif bileşeni olmaları mümkün değil.
13. Yaratıcı drama atölyesi 4 Ağustos Pazar 5’te yeni çalışmalara başlıyor, katılacaklara duyurulur.
14. Ortak forumlarda buluşalım, basınla birlikte hareket edelim ve hareketimizi ulusal ve uluslararası alanda duyuralım. Merkez forum ve birleşme nasıl olacak bunları tartışalım.
15. Gözaltı sürecini tartışalım, süreci biz belirleyelim. Gözaltıları mahkemeler bırakmadı, mahkeme önündeki kalabalığımız bıraktı. Bizim kararlılığımız gidişatı belirliyor. Her türlü karar forumda alınmalı, masalardan arkadaşlar foruma katılmıyor, onlardan bir komite belirlenmesi mümkün değil.
16. Karık Belgeseli gösterimi oylamaya sunulsun. “Direniş komiteleri kurulsun mu?” sorusuna cevap olabilecek bir belgesel.
17. Pazar günü esnafla BEY-DER saat 5’te ortak yürüyüş yapacak. Yanımızdaki esnafları destekleyelim. 
18.Örgütlenme kendisini dayatıyor, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Forumların devamlılığı önemli. Konusunda uzman kişiler değil, halk konuşsun. Akademisyenler vs. değil, biz konuşalım. Panel ve etkinlikler forum sürecinde olmasın. Burası sendika, kulüp veya siyasi parti değil. Burada örgütlenmenin nasıl olacağını konuşalım. En verimli yerler forumlardır. Merkezi forum süreci çok önemli. Ortak forumla sonuca gideriz. İşleyişe dair bir şeyler yapılması gerekiyorsa sorun karar almak değil, uygulamaya sokmaktır. Doğrudan demokrasi ilk defa forumlarda yaşanıyor. Karar mekanizması fikirlerin sıkışmasına sebep olur. Ortak karar forumlardan çıkar. Hareketimiz hızlı hareket edecek kadar olgunlaşmadı. Hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Sadece atölyelerin seçim katılımı eksik olur. Herkesin söz söyleyebileceği bir forum oluşturulmalı.
19. Türkiye'de uzun süre sonra ilk defa muhalefet sesi çıkıyor. Hep seviyesiz insanlarca yönetildi ve bunu bizden çok çalışarak başardılar. Daha erken saatlerde buralara gelelim ve daha çok çalışalım. Diğer forumlarla da çalışalım. Diğer forumlarla etkinlik sağlanamadı. Karadeniz neden direnişe katılmadı deniliyor. Halbuki Karadeniz halkı HES'lerle direnişe başladı. Sinop'ta HES'ler için yürüyüş var, onlara destek olalım. 
20. Burada konuşulanlar kağıda dökülsün, gündem belirlensin. Burada çıkan sonuçlar ertesi günün konusu olabilir. Oylamalar çok değerli. Burada konuşulan konular gelemeyenlerle internet üzerinden paylaşılabilir.  Gündemlerimize sahip çıkalım.
21.Gündemler önceden belirlenmeli, oylanabilir. Tek bir konuya yoğunlaşmış olabiliriz. Bütün forumların tek gün dahi olsa aynı konuları paylaşması gerekir. Merkezi forum tekrar yasaklanacaktır. Moderatör karşıdan yönetebilir. Diğer forumlara yönlendirmeler yapılmalı. 
22. Barbaros Hayrettin Paşa iskelesinin kapatılması, TMMOB'a destek. Beraber hareket edelim, temsilciye karşıyım. Karar alma merkezleri olsun. Abbasağa farklı kimliğe kavuşmuş, gündemi belirlemek çok önemli, Tayyip hâlâ komşuyu komşuya kırdırıyor. Ekonomiye ağırlığımızı koyalım, boykot şeklini yayalım. Her gün forumlara gelemiyorum, internetten takip etmeye çalışıyorum ama daha net sonuçlara gidilmesi gerekiyor. ibb.gov.tr, iskeledeki davanın takip no’su 134.610 dosya numarası.
23. Sayımızın artması ile ilgili kararlar alalım. Katılanlarla ilgili değil, katılmayanlarla ilgili problemler olduğunu düşünüyorum. Hâlâ sürdürebiliyor oluşumuza atıfta bulunalım. Bir ayda çok güzel bir noktaya geldik.  Bizi tetikleyen şeyler oldu. Mutlaka hata yapılacaktır, onları önceden tespit edelim. Sadece konuşmak ve dinlemek bile ihtiyaç olabilir.  Herhangi bir arkadaşımızla ilgili problemler olduğunda bir araya gelebiliyoruz, herhangi bir tepki olduğunda yine bir araya geleceğiz. Evet, forumlarda azalma oluyor, ama 31 Mayıs'ta insanlar forumlardan kalkıp gelmedi. Bu karamsarlığa gerek yok, en demokratik hareketi yaptık.  Hareket durdu, ama beyinler olarak eyleme geçmemiz gerekiyor. Sandıktan, ekonomiden bahsetmemiz gerekiyor. Süreç yeniden hareketlenecektir ve biz o güne kadar toplanmayı sürdürürsek başarılı oluruz.
24. Şimdiye kadar iki uç eğilim sivrildi: Bir kesim “öldük bittik, çok ama çok kötü durumdayız” dedi. Diğer bir kesimse “aman canım hiçbir sorun yok” ruh halinde. Evet, korkacak bir şey yok. Her hareketin bir ivmesi vardır. Ama diğer yandan var olanı daha iyi yere nasıl çekeceğimizi konuşmak bizim görevimiz.
Forum sonunda oylanarak alınan karar: 21 Temmuz Pazar günü forumunun ana gündemi: Abbasağa Park Forumu’nun daha güçlü hale gelebilmesi için neler yapılmalı? Gündem ve karar alma süreçleri nasıl şekillenmeli? Diğer parklarla koordinasyon nasıl sağlanmalı. Pazar günü tüm katılımcıların bu gündemle ilgili görüşlerini şekillendirip gelinmesine karar verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder