10 Temmuz 2015 Cuma

Direnişler Umuttur

4 Temmuz günü İMD olarak yeniden Serapool direnişine destek ziyaretine gittik. Direniş alanının uzak olması bizi biraz yorsa da oradaki işçilerin bizi gördüklerindeki mutluluk ve onlara yalnız olmadıklarını göstermiş olmamız bize tüm yorgunluğumuza değdiğini gösterdi.

Bir yandan direnişin 24. günü olmasının verdiği yorgunluk, bir yandan patron baskısıyla birleşen devletin zor aygıtlarıyla uyguladığı psikolojik şiddet… Tüm bunlara rağmen direnişin sıkı bir sınıf bağı içinde coşkuyla sürüyor olması direnişin en güzel tarafıydı.

Bazı aileler direnen işçilere tam destek verirken bazı aileler ise bu direnişe karşı çıkmaktaydılar. Bunun nedeni ise bu zamana kadar hiçbir direniş ve grev yaşamamış olmaları. Bir o kadar önemli olan da burjuva medyanın greve çıkmayı, haksızlığa karşı direnmeyi kısacası hakkını aramayı terörizm olarak göstermesi. İşçilerin aralarındaki bu sorunu çözmek için sınıf bilincini ve sınıf dayanışmasını güçlendirmesi gerekmektedir.

Ziyaretimiz sırasında işçilerden direnişle ilgili birçok şey öğrendik: İşçiler greve çıkmadan önce bir gün işe gitmediklerinde iki günlük maaşları kesiliyormuş. Kıyafet verilmediğinden evden getirdiklerini giyiyorlarmış. Kışın 5°C yazın 45°C‘de çalışıyorlarmış.

Grev sürecinde Pendik’e bağlı olmalarına rağmen AKP’li Pendik Belediyesi ne tuvalet ihtiyaçlarını karşılamış, ne de oruçlarını açmaları için erzak vermiş. Bu yardımı Kadıköy Belediyesinden görmüşler.

Bir işçi arkadaş: “Bir arkadaşımız patronumuzun kızına ‘Başörtü takmakla Müslüman olunmuyor.’ dedi. Hemen suç duyurusunda bulunmuş. Ama bize küfürler edildiğinde hiçbir şey olmuyor. Bizi terörle mücadele şubesinde yargılıyorlar. Sebebi de ‘İşçiler kardeş patron kalleş” dememiz. Bizi en çok yoran ve kıran 550 TL’lik mahkeme parası. İşsizlik parası da alamıyoruz. Genel ahlaka uygun mu?”


İşçiler yaşadıkları haksızlıklardan dolayı çok sinirliler. Bir direnişçinin “AKP’ye oy verirdik. Bundan sonra avucunu yalasın.” demesi, “İnsanlar cahil, değişmiyorlar.” diyerek kimseyi değiştirmeye çalışmayanların, tembelliklerine uydurdukları kılıfa cevap niteliğinde. İçimizdeki umudun büyümesine sebep oluyor.

İstanbul'dan İMD'li Bir İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder