24 Ocak 2012 Salı

İsmail Cem Kimdi?

Bugün İsmail Cem’in ölüm yıldönümü. Kimdi İsmail Cem?
İsmail Cem burjuvazinin 2000’lerin başında AKP’de karar kılmadan önce hazırladığı siyasetçilerden biriydi. Bugünkü “AKP” projesi (bkz. Laiklik, Ordu ve Burjuva Çıkarlar), Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, düzen içi sol bir partiyle de işleyebilirdi. Eğer olsaydı, bu partinin başında İsmail Cem bulunacaktı.
Nasıl Erdoğan belediyeciliğiyle, “hapis yatmış mazlum” imgesiyle "satılabilir siyasetçi" olarak uygun kıvamı aldıysa, İsmail Cem de yıllardır “sorunlu olduğumuz” Yunanistan’a uzatılan “zeytin dalı”nı elinde tutan siyasetçi (dışişleri bakanı) sıfatıyla kitle desteği alabilecek hale gelmişti. Erdoğan’ın "kabadayılığı" varsa, İsmail Cem’in de "saygınlığı" ve aydın kimliği vardı vb.
Burjuvazinin İsmail Cem’de cisimleşen sol parti projesini Sakıp Sabancı birkaç yıl öncesinde şöyle dile getirmişti: “Madem merkez sağ birleşemiyor, o halde fırsatı sosyal-demokratlar kullanabilmelidir. Sol alternatif Avrupa örneğindeki gibi sağın bir süre dinlenmesine, ANAP ve DYP gibi partilerin günün birinde birleşmesine de ortam hazırlayabilir.”
Türkiye'de kapitalizm Kemal Derviş’i, CHP’si ve diğerleriyle piyasa ekonomisinin daha da çıplak yüzünü İsmail Cem'in yeni “sol” partisiyle gösterecekti. Ama CHP’nin iflah olmazlığının da etkisiyle İsmail Cem’de cisimleşecek “sol” seçenek tutmadı, daha doğrusu burjuvaziye kendini yeterince beğendiremedi. Ve İsmail Cem’in sermaye için dolduramadığı boşluğu Erdoğan ve AKP’si doldurdu.
Daha fazla ayrıntı için, bkz. AKP: Geçmiş ve Gelecek, Harun YILMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder