26 Ocak 2012 Perşembe

TEKEL İşçileri Yine Ankara Yollarında

TEKEL’de sular durulmuyor. 4-C uygulamalarının ardından Cevizli TEKEL’de çalışmaya devam eden yalnızca 150 işçinin 75 kadarı Darphane'ye devredilirken, diğer 75’ine ise ya “kapı” ya da 4-C ile gidilebilecek yerler gösteriliyor. Üstelik seçimin hangi kriterlere göre yapıldığı da belli değil.
İşçiler bu sorunları konuşmak amacıyla geride bıraktığımız pazar günü İşçi Mücadele Derneği’nin Kartal şubesinde bir araya geldiler. 30’a yakın TEKEL işçisi, uygulamadan rahatsızlıklarını dile getirerek çözüm yolları konusunda görüşlerini paylaştıkları bir toplantı yaptılar. Hukuki açıdan önlerinin tıkalı olduğunu ve sendikanın bu konudaki bilgilendirmesinin yetersiz olduğunu belirten işçiler, çözüm yolu olarak Ankara’ya gidip mecliste milletvekilleriyle konuşmayı kararlaştırdılar. Vekillere dertlerini anlatıp, bir çözüm isteyeceklerini dile getirdiler. Bu kararı alırken işçilerin hemen hemen yarısı, bu yöntemle bir çözüm bulunamayacağını, ancak denemekte yarar olduğunu söyledi. Daha sonraki sohbetimizde ise biz de kendi görüşlerimizi dile getirme fırsatı bulduk.
Bugün işyerimize ya da yaşamımıza dair sorunların çözülmesinde yüzümüzü sınıf kardeşlerimize değil de, sınıf düşmanlarımıza dönüyor olmamızın vahameti tartışılamaz. Onca ay Ankara’da Türk-İş’in önünde çadırlar kurup, hükümet aleyhine protestolar gerçekleştirirken; şimdi, meclisten alınan randevularla ve kişisel görüşmelerle bu işin çözülebileceğini düşünmek yalnızca umutsuzlukla ve bundan beslenen “kendi sınıfımıza ve kendi gücümüze” güvensizlikle açıklanabilir. Oysa efsanevi TEKEL direnişinin de gösterdiği gibi, güç biz işçilerin elinde.
İşçilerin bir kısmı bu durumun farkında; ancak “n’apalım” dercesine bu yolu denemek gayretindeler.
Pazartesi günü Ankara’nın yolunu tutan işçilerle gittiklerinden beri haberleşiyoruz. Gelen haberler, öngörülerimizi doğrular nitelikte, görüşmeler olumsuz geçiyor. Bir çözüm alınamıyor. Bu akşam İstanbul’a dönecek olan TEKEL işçileriyle tekrardan görüşeceğiz. Şu an azınlıkta kalan “fiili eylem” yapma fikrini biz de destekliyoruz ve yaygınlaştırmak için üzerimize düşeni yapacağız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder