3 Şubat 2012 Cuma

Fukuyama Ne Aldıysa, Aynısından Bize de!

1990’ların başında Sovyetler Birliği’ndeki Stalinist (sözde sosyalist) diktatörlüğün çöküşünün ardından tüm dünyada sosyalizm düşüncesine yönelik anti-propagandanın simge isimlerinden biri Francis Fukuyama olmuştu. Japon kökenli Amerikalı “siyaset bilimci”, yazdığı Tarihin Sonu adlı eserle kapitalist sistemin ve burjuva demokrasisinin insanlığın evrimindeki son aşama olduğunu, Doğu Bloku ülkelerindeki sözde sosyalist rejimlerin de çökmesi ve "insanlığın kapitalist sistemi tercih etmesi"yle birlikte bu “gerçeğin” kanıtlandığını iddia ediyordu. Buna göre, insanlığı bundan böyle kapitalizmde, yani ücretli kölelik düzeninde güzel günler bekliyordu! Fukuyama ayrıca bu kapitalist düzeni ve burjuva demokrasisini insanlığın ideolojik evriminin son noktası olarak nitelendirmişti.


Aradan geçen yirmi küsur yılın ardından, Fukuyama’nın insanlığa ilişkin değerlendirmesinin gerçeklikten alabildiğine uzak olduğu anlaşıldı. Kapitalizmin ve kapitalist ideolojinin sayısız ülkede kökten sorgulandığı bir dönemden geçtik, geçiyoruz. Burjuva ideolojisinin insanlığın ideolojik evriminin son aşaması olmadığı görüldü. Ama görünen o ki, aynısı Fukuyama’nın evrimi için geçerli değil!
Fukuyama, Alman dergisi Spiegel’e verdiği mülakatta, kapitalizmin aşırılıklarının demokrasiye tehdit olduğunu, kapitalizmin kusurlarının demokratik modeli tehlikeye sokabileceğini söylüyor! Ama iflah olmaz bir burjuva ideoloğu olarak kapitalizmin halen uygulanabilir bir alternatifinin olmadığını da ekliyor. Yine de aslolan Fukuyama’nın bu söyledikleri değil, diğer yönden kabul ettikleri ve kapitalizmi savunurken nasıl savunduğudur.
Yirmi yıl öncesinin o mağrur, çokbilmiş havasından eser yok. Ama yine de bir ideolog olarak esip gürlemeye çalışıyor elbette. Öyle şeyler söylüyor ki sanki aynı dünyada yaşamıyoruz. Örneğin kapitalizmdeki sorunlardan bahsederken “kapitalizm sözcüğünü kullanmak doğru değil” diyor! Çünkü kapitalizmin alternatifi yokmuş! Dahası zenginler ile yoksullar arasında çok keskin farklar yokmuş! Toplumda güven hissi çok daha fazlaymış! Siyasal sistemde birilerinin daha fazla ayrıcalığa sahip olduğu doğru değilmiş!
Fukuyama’nın bu yazdıklarını okuduktan sonra, söyleyecek tek bir söz var: Fukuyama ne aldıysa, aynısından biz de istiyoruz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder