1 Şubat 2012 Çarşamba

Billur Tuz Direnişi: Bizi Yalnız Sanmasınlar

İzmir’in Çiğli ilçesindeki Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) bulunan Billur Tuz fabrikasında, Tek Gıda-İş üyesi olduğu için işten çıkarılan 54 işçinin 1 Ocak’ta fabrika önünde başlattıkları direniş sürüyor.
Billur Tuz’da çalışan 160 işçinin 130’u kötü çalışma koşullarına karşı 2011 yılında Tek Gıda-İş’e üye oldu. İşçiler iki vardiyayla, günde 8 saat ve ayakta çalışıyorlar. Yalnızca yemek aralarında 10 dakika dinlenebiliyorlar. Asgari ücret alan ve 3 saatlik mesainin karşılığının 10 lira olduğunu belirten işçiler, sendikalı olduktan sonra vardiyanın üçe çıktığını, gece vardiyasında çalışmayan kadın işçilerin de gece vardiyasına çağrıldığını ve baskıların gitgide artmaya başladığını söylüyorlar.


Ekmek paraları ve çocuklarına bakabilmek için, ilk başlarda, tüm bu uygulamalara karşı koymadıklarını, ancak yapılanlara “hayır” demedikçe baskıların daha da arttığını ve sabah 6-akşam 6 çalıştırılmaya başladıklarını, üç hafta böyle itiraz etmeden çalıştıklarını söyleyen işçiler, baskıların daha da artması üzerine tüm bu uygulamaların yasal olmadığını söyleyerek karşı çıkmaya başladılar. Bu karşı çıkıştan sonra mesaiyi zorunlu yapamadılar. Mesai dendiğinde ise dinlemeyerek, kart basıp dışarı çıktılar. Kendi sözleriyle, “bu bizim için ilk eylemdi”.


İşçiler işten çıkartılmayı beklemiyorlardı! Ancak Billur Tuz’un kendilerine güzel bir yeni yıl hediyesi verdiğini, bu hediyeyi onlara iade edeceklerini söylüyorlar! Birlik ve beraberliğe güvenen işçiler bunun olacağına sonuna kadar inanıyorlar. Bir de patrona mesajları var “Bizi yalnız sanmasınlar”!
Billur Tuz gerçekten de koktu!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder