14 Ocak 2013 Pazartesi

Şişecam Direnişçileriyle Süreci Değerlendirdik


Ortalama 15-20 yılık haklarını patrona gasp ettirmek istemeyen Şişecam işçileri, fabrika işgali ve direnişlerini, 13. gününde (9 Ocak Çarşamba günü) önemli kazanımlarla sona erdirmişlerdi.

İşçi sınıfının militan devrimcileri İMD’liler olarak bizler ilk gününden beri direnişe güç kattık, onlarla beraber sabahlayarak direnişin gidişatını ve önerilerimizi konuşmuştuk.

İMD olarak dün, Yusufpaşa’da bir grup Şişecam direnişçi işçisiyle direnişi, kazanımları, riskleri ve yapılabilecekleri konuştuk.

Toplantıyı Şişecam işçilerini kutlayarak açan yoldaşımız, İMD’yi de direnişçi işçilerin kurduğunu belirterek, kısaca derneğimizin kuruluşunu ve verdiğimiz mücadeleyi anlattı.

Ardından Sinter direnişinde ve İkitelli kağıt grevinde kendi hakları için mücadele eden ve derneğimizin kurucularından olan iki yoldaşımız kendi yaşadıkları süreçleri anlattılar. Her iki yoldaşımız da en büyük kazanımlarının, mücadeleyi o günden bugüne aralıksız sürdürmek ve direnişte olan işçilerle gerçek bir dayanışmayı örgütlemek olduğunu söylediler. 

Sonra söz alan bir Şişecam işçisi arkadaşımız söze kendilerini hiç yalnız bırakmayan İMD’ye teşekkür ederek başladı.

Başka bir işçi arkadaşımız, Şişecam sürecini kelimenin tam anlamıyla A’dan Z’ye anlattı. Ardından söz alan Şişecam işçisi arkadaşlar da eklemelerde bulundular. Anlatılanları birkaç cümleyle şöyle özetleyebiliriz: Bugün yaşanan süreç mücadeleci 20-30 işçi tarafından iki yıl evvel öngörülüyordu. Öncü işçiler sürecin olumsuz sonuçlanmasını engellemek için iki yılıdır aralıksız mücadele ediyordu, ancak sürekli olarak sendika bürokrasisi, hemşehricilik mantığını aşamamış işçi arkadaşlarının önyargıları gibi birçok sorun nedeniyle seslerini yeterince duyuramamışlardı.

Şişecam işçisi arkadaşlarımızın ortak görüşü, direniş önemli bir kazanımla bitmiş olmasına karşın sürecin henüz sona ermediği yönünde. Salı günü yapılacak kura çekimlerinde de bir şeyler yapılabileceğini düşünüyorlar. İMD olarak kendileriyle aynı görüşü paylaştığımız için karşılıklı önerilerimizi sunup tartıştık.

Sürecin biraz sıkıntılı geçtiğinin farkında olduğunu belirten, sendikalaşma mücadelesi veren sağlık emekçisi bir yoldaşımız önemli bir katkıda bulundu. Şişecam direnişine “dışarıdan” da bakmak gerektiğini hatırlatan yoldaşımız, kendi işyerindeki sendikalaşma mücadelelerinde yaşlı bir kadın arkadaşlarının “Şişecam direnişine bakın ve örnek alın” dediğini aktardı.

Bir Şişecam işçisi arkadaşımız  “bizim direnişe bir sürü grup geldi, iyi de anlamıyorum, bunlar neden ayrı, neden birleşmiyorlar?” şeklinde çok önemli bir soru sordu. Soruya cevap veren yoldaşımız, Şişecam direnişine gelen grupların ezici bir çoğunluğunun son 4-5 yılda cereyan eden direniş, grev ya da işgal eylemlerinin çoğuna gelmedikleri, işçi sınıfına genel olarak güven duymadıkları, tam da bu sebeple mücadele/dayanışma anlayışlarının çok farklı olduğu bir durumda, bir araya gelmenin çok zor olduğunu çeşitli örnekler üzerinden (sözgelimi Şişecam direnişinde sendika bürokrasisine destek veren gruplara bakarak) bile bunu anlamanın mümkün olduğunu  dile getirdi.

Şişecam işçileri 15 Şubat’a kadar ücretsiz izindeler. 15 Şubat‘ta yeni işyerlerinde işbaşı yapacaklar.

Toplantıda hem Şişecam işçilerinin kendi aralarında, hem de İMD ile kurulan bağlarının güçlendirilmesi gerektiği fikri baskındı. Bu konuda karşılıklı söz verip almış olduk.

3 saat süren toplantımız, İMD’nin Avrupa yakasında yakın zamanda açacağı yeni şube açılışına Şişecam işçilerinin topluca katılımı çağrısıyla sona erdi.

DİRENEN İŞÇİLER YENİLMEZLER!

YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder