26 Ocak 2013 Cumartesi

TOFAŞ'tan İşçilere Yılbaşı Hediyesi


Bursa'da üretim yapan TOFAŞ fabrikasından işçilere yeni yılda kötü haberler var. Fabrika “sözleşmeli” olarak çalıştırdığı 1000’e yakın işçiyi işten çıkardı. Gerekçesi ise tuhaf: Avrupa’daki pazarlarda oluşan daralma. Ama atılan işçilere sorulduğunda, onlar bu bahaneyi gerçekçi bulmuyorlar. Zaten uzun süredir eksik çalıştırılıp ücretlerinden kesintiler yapılan işçiler bu sefer de kapı önüne konulmanın şaşkınlığını yaşıyorlar. Defalarca kendilerine, hem patron hem de sendikacılar tarafından kadro sözü verilen işçiler, sözlerin tutulmayıp işten atıldıklarını ve 2013’e işsiz bir şekilde merhaba dediklerini söylediler.
2011 Mart ayından bu yana fabrikada çalıştırılan işçiler, ilk olarak kendilerine 11 aylık sözleşme imzalatıldığını söylediler. Bu süre dolunca yeni bir sözleşme daha imzalatılmış işçilere. İşçiler şimdi bizlere şu soruyu soruyorlar: “İkinciye attığımız imza süresiz sözleşmeye girmez mi?”
İşin bir de sendika boyutu var. Kamoyuna ve basına açıklamayı patron yetkililerinin yapması beklenirken, açıklamayı TOFAŞ işçisinin örgütlü olduğu Türk Metal sendikasının Bursa 3 no’lu şubesinin başkanı Zafer Öztürk yapıyor. İşten atmaların gerekçelerini tıpkı bir patron sözcüsü gibi sıralıyor. “Siparişlerimiz iptal oldu, yeni anlaşmalar yapamadık, talepte daralma var vs.” İşten atılanlar bu duruma da tepkililer. Sendika yetkililerin sadece basına değil, kendilerine de aynı açıklamayı yaptığını söyleyen işçiler, işten atıldıkları haberi kendilerine verildikten sonra sendika şubesine gittiklerini, burada yine sendika yetkililerinin kendilerine yeni iş aramaları yönünde öğütler verdiklerini söylüyorlar.
İşten atılma süreçleri de ilginç. Eylül ayından itibaren toplu sözleşme sürecinde olan metal işkolunda sadece TOFAŞ’ta değil, RENAULT ve ARÇELİK’te de işten atmalar söz konusu. Buradan bakıldığında TOFAŞ’taki işten atmalarla işçilere nasıl bir mesaj verildiği görülüyor. “Beklentilerinizi yüksek tutmayın, zaten kriz ortamındayız” gibi mesajlar veriliyor. Böylelikle işlerine devam eden işçiler de baskı altına alınmış oluyor. Üstelik işten atılan işçilerin iş yükü de kalan işçilerin üzerine yükleniyor.
Sonuç olarak işçiler her dönemde bu kısır döngü içerisinde olan bitene ses çıkaramıyorlar. Tüm bunların çözümü ise birleşmekten geçiyor. İşten atılan işçiler her alanda bu duruma tepkilerini gösterirlerse, kalan işçiler de işten atılanlara destek olurlarsa patronlara ve yandaşlarına güçlü bir mesaj verilmiş olur. Yoksa öbür türlüsü işçilerin sürekli olarak bir felakete sürüklenmesi demek. Bu durumu kabullenmeyip itiraz eden işçilere bin selam!
Bursa'dan Bir Metal İşçisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder