30 Ocak 2013 Çarşamba

UPS’den Sonra Yurtiçi Kargo’da Direniş!


Kargo sektöründeki ağır çalışma şartları işçilerin örgütlenmesini zorunlu kılıyor. Bilindiği üzere, TÜMTİS, Türkiye genelinde UPS Kargo Şirketi’nde bir örgütlenme faaliyeti başlatmıştı. Bir süre sonra durumdan haberdar olan patron, 164 sendikalı işçiyi işten çıkartmış ve işçiler 5 Mayıs 2010’da UPS şirketinin önünde direnişe başlamışlardı. Bu direniş başarıyla sonuçlandı ve UPS direnişçileri işlerine geri döndüler. Kurtköy’de ve İzmir’de 3, Mahmutbey’de ise 5 işçi dışında geri kalan tüm işçiler işlerine geri döndüler. (Bkz. Zafer Direnen UPS İşçisinin Oldu!)  
Direniş süresince de işten atılmayan işçilere yönelik devam eden sendika ve bilinçlendirme çalışması, UPS’nin diğer direnişlere göre daha hızlı kazanılmasını sağlayan nedenlerden biridir. Ama kazanımın kalıcılaşması için, örgütlenme çalışmasının devam etmesi ve dahası işyerinin dışına taşınması gerekiyordu. 2012 Eylül ayında ise Nakliyat-İş Yurtiçi Kargo’nun bütün şubelerinde sendikalaşma çalışması başlattı. Nitekim onların da öncesinde DHL işçileri aynı amaçla direnişe geçmişlerdi.
Sendika hakkımız her ne kadar yasal gibi gözükse de veya İş Hukuku’nu karıştırdığımızda sendikalaşma nedeniyle işten atılma gibi iş davalarının iki ayda sonuçlanması gerektiği söylense de, biz deneyimlerimizden biliyoruz ki bu yalnızca sözde korumadır. Konu işçi haklarına geldiğinde yasalar ve “adalet” dağıtan hukuk, sermayeyi korumayı tercih ediyor. Biz de bu yasaları kendi lehimize çevirebilmek için, gerekirse polise karşı da direnmek, ısrarla yayınlamayan medyaya karşı kendi davamızı duyurmak, direnişi devam ettirebilmek için kendi maddi olanaklarımızı bir şekilde yaratmak zorunda bırakılabiliyoruz. 


Bunun gerçekliğini 18 Ocak’ta İstanbul, Ankara ve Konya illerinden toplam 60 Yurtiçi Kargo işçisinin “iş daralması, performans düşüklüğü” bahanesiyle işten çıkarılmasıyla tekrar gördük. İşçiler bu sayının her geçen gün arttığını ve daha da artabileceğini söylüyorlar. İstanbul’da Kadiköy Şubesi ve Haramidere Aktarma Merkezi’nde direnişlerine devam ediyor ve destek bekliyorlar. Ayrıca Nakliyat-İş Çalışma Bakanlığı'na yetki bildirimi yapmış ve tespitlerle ilgili geri dönüşleri bekliyorlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder