27 Mayıs 2012 Pazar

Katliamlar Sürerken, Çorum Katliamını Unutma!


12 Eylül öncesindeki faşist katliamlardan biri de Çorum’da gerçekleştirilmiştir. Bu katliam öncesinde de resmi faşist güçler sıkı hazırlıklar yapmış, Çorum valiliğine, emniyet müdürlüğüne ve diğer önemli mevkilere faşist-sağcı isimler yerleştirilmiş ve dizginler ele alınmıştır.
27 Mayıs 1980’de MHP’nin önde gelen isimlerinden Gün Sazak’ın öldürülmesini bahane ederek sokaklarda terör estirmeye başlayan ülkücü faşistler, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelere ve Alevilerin işyerlerine saldırmaya, etrafa ateş açmaya başlarlar. Saldırılar 5 Temmuz’a kadar aralıklarla devam eder. Devlet bir kez daha faşistlerle kol kola hareket eder; devletin TRT’sinden polis panzerlerine kadar birçok silahı katliamda rol oynar, ama hepsinden de öte solcuların ve Alevilerin katledilmesine müdahale etmeyerek katliama katılmış olur.
Lafa gelince ortalıkta darbe mağduru olarak gezmeyi iyi bilen Süleyman Demirel, gazetecilere, “Siz Çorum’u bırakın da, Fatsa’ya bakın” diyerek demagoji yapar. Çorum’daki katliamın daha da büyümemesinin tek nedeni, halkın (ülke genelinde hiçbir ders almadığını kanıtlayan “devrimci” örgütlere inat) önceki katliamlardan ders alarak barikatlarla kendi öz savunmasını gerçekleştirmesidir. Yine de çok ağır kayıplar verilir: 57 ölü, 200’ün üstünde yaralının yanı sıra, yüzlerce ev ve işyeri tahrip edilmiş ve binlerce aile Çorum’dan göç etmek zorunda kalmıştır.
İşçi sınıfı olarak bu katliamların hesabını henüz sorabilmiş değiliz. Dahası biz soramadığımız için ve soramadığımız oranda, burjuvazi ve onun ideologları pervasızlaşmakta, bir yandan Uludere/Roboski'de olduğu gibi katliamlara devam ederken, diğer yandan 1 Mayıs 1977 gibi katliamların suçunu bize atmaktadır. Bu nedenle, yatıp kalkıp hatırlamalı, hesabını sorana kadar unutturmamalıyız.
Kaynak: 12 Eylül Faşizmi Üzerine, Sinan KARASU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder