5 Mayıs 2012 Cumartesi

Orduda Demokratikleşmenin En Büyük Örneği


Rusya’da 1917 yılında işçiler, köylüler, askerler (“üniformalı işçi ve emekçiler”) Şubat ayında ayaklanır ve krallarını (“Çar”) devirirler. Ama onların tek derdi kral değil, aynı zamanda kraldan çok kralcılardır.
I. Dünya Savaşı’nda üç yıldır milyonlarca insanını kaybetmiş ordu da devrime katılır. Orduda ünlü “bir numaralı prikaz” kabul edilir. Troçki’nin “devrimci ordunun özgürlük tüzüğü” adını verdiği bu emirname, üniformalı işçi ve emekçiler olarak askerlerin kendi inisiyatiflerinin bir ürünüydü. Bunu bir haysiyet bildirgesi olarak da okumak mümkündür. Ordunun subay kademesine güvenmeyen askerlerin kaderlerini kendi ellerine alma girişimidir. Orduda seçimle işbaşına gelen komitelerin kurulması, ülkeyi yönetecek meclislere (Sovyetlere) asker temsilcilerinin gönderilmesi, silah stoklarının asla subayların eline bırakılmaması gibi maddeler de içeren emirnamenin can alıcı noktası askerlerin eşitlik çığlığıydı. Askerler görev sırasında disiplini kabul etmekle birlikte, talimler dışında üstünü her gördüğünde ayağa kalkmak ya da selam vermek zorunda olmayı reddediyor, subayların askerlere saygılı davranmasını şart koşuyor, örneğin “sen” diye hitap etmesini, küfretmesini vb. yasaklıyordu.
Devrimin sözde önderleri sonradan bu emri feshetmek için çok çeşitli girişimlerde bulunmuş olsalar da, askerler bu prikaz’dan vazgeçmediler. Devrim özgürlük demekse, prikaz bu özgürlüğün adıydı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder