7 Mayıs 2012 Pazartesi

Ankara TOGO Ayakkabı Direnişinden Notlar


Ankara’da, Eskişehir yolu üzerinde ODTÜ’nün tam karşısında yer alan TOGO Ayakkabı fabrikası işçileri, çalışma koşullarını daha iyi hale getirebilmek için Mart ayı sonunda sendikalaşma kararı aldılar. Bu kararın ardından hemen örgütlenme çalışmasına başlayıp TÜRK-İŞ’e bağlı Deri-İş sendikasına üye oldular. Sendika Nisan ayı başında fabrikada çoğunluğu sağlayıp bakanlığa yetki başvurusunda bulundu. Ancak yeni iş yasasının meclis gündemine gelmesi sebebiyle bakanlık yetki tespitlerini vermeyi reddetmekte, yasanın geçmesini beklemektedir.



Fabrikadaki sendikalaşmayı haber alan patron 27 Nisan Cuma günü sendikaya üye olan 9 işçiyi işten çıkardı. Bunun üzerine işten çıkarılan 9 işçi sendika önlüklerini ve şapkalarını giyip fabrika önünde direnişe başladılar. İçerideki işçiler de iş yavaşlatarak, binadan sloganlar atarak dışarıdaki sınıf kardeşlerine destek verdiler. İşçilerin bu dayanışması karşısında afallayan patron bu sefer de kalan işçilerden 26’sını “izne çıkarttı”. Ardından da izne çıkarttığı işçilere işten atılacaklarına dair ihbarnameler yollamaya başladı.
Bir kısmı kayıt dışı çalıştırılan ve 35’i fabrika önünde direnişte olan toplam 55 işçinin çalıştığı TOGO Ayakkabı’da üretim durmuş vaziyette. İşçiler fabrika önünde mesai saatinin başlangıcından sonuna (sabah 7-akşam 7) pankartlarıyla, sloganlarıyla, destekçileriyle birlikte sendikalı olarak işe geri alınmak için direnişlerini sürdürüyorlar.
Diğer taraftan patron ise direnişi kırmak için türlü yollar deniyor. Fabrika önüne onlarca polis yığarak sözde “binanın güvenliği” gereği işçileri korkutmaya ve mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyor. O kadar ki, bugün (4 Mayıs) bizlerin, ODTÜ’den bir grup öğrenci ve akademisyenin, direnişe destek vermek için fabrika önüne geleceğini duyan polis, işçiler arasında şöyle bir dedikodu yaymaktan da geri kalmamış. Neymiş efendim, “ODTÜ’den bir grup marjinal gelip olay çıkartarak direnişe zarar verecek”miş. “Bunların işi gücü bu”ymuş! Tüm bunlara rağmen direniş alanında bizleri sloganlarla karşılayan işçiler, bizleri bölmeye çalışan düşmanlarımıza gereken cevabı vermişlerdir.




Direniş alanında konuştuğumuz işçiler, 800 TL gibi düşük bir ücretle hiçbir güvenceleri olmadan 12 saat çalıştırıldıklarını, yol paralarını bile kendi ceplerinden karşıladıklarını, fabrikada verilen öğle yemeğinin de patron tarafından “onu da kaldırırım ha!” diyerek bir tehdit malzemesi olarak kullanıldığını söylediler.
Patronların yalnızca kendi ceplerini düşündüklerini ve bizlerin bizden başka dostu olmadığını belirten işçilerle direnişi güçlendirmek, sınıf dayanışmasını arttırmak ve patron tarafından direnişi kırmaya yönelik gelecek olan saldırılara karşı örgütlü bir şekilde mücadele etmek için, biz de İMD olarak TOGO Ayakkabı önünde direnişe omuz vermeye devam edeceğiz.
YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI!
DİRENEN İŞÇİLER YENİLMEZLER!
TOGO İŞÇİSİ YALNIZ DEĞİLDİR!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder