14 Haziran 2012 Perşembe

“Avrupa’daki Emekçilerin Keyfi Tıkırında” Diyenlere


Yunanistan’ın durumu ortada. Yunan işçi sınıfı ülke ekonomisinden öyle rahatsız ki, desteğini almak için sadece lafta sosyalist olmak bile yetmiyor. İspanya geçen Cumartesi günü “borç krizinden ötürü kurtarma paketi” başvurusunda bulunan dördüncü Avrupa Birliği ülkesi oldu. İspanya’da işçi sınıfı ve gençlik ayakta.
Bugün ise burjuvazinin “saygın” ekonomi gazetelerinden Financial Times’ta İngiltere’den bazı veriler aktarılıyor. İngiliz Ulusal İstatistik Bürosu'nun 2011 verilerini aktaran gazeteye göre İngiltere'de 1 milyon 410 bin kişi emekli olmak yerine (emeklilik yaşı kadınlarda 61, erkeklerde 65) çalışmaya devam ediyor. 1993’te yüzde 7,6 olan yaşlı nüfusun çalışma oranı 2011’de yüzde 12'ye çıktı.
İşin önemli kısmı, çalışanların % 61'inin kadın olması ve 60 yaş üstü kadınların, daha çok fiziksel iş gücü gerektiren temizlik gibi alanlarda iş bulmalarıdır. Yani “keyifleri yerinde, sağlıkları çok iyi, yerlerinde duramıyorlar” diye çalışmıyorlar. Gazetenin de itiraf ettiği gibi, bu insanlar geçinemedikleri için çalışıyorlar (zaten Mart ayı sonunda emekli maaşlarının kırpılacağı açıklanmıştı). Avrupa’dakilerin rahatı yerinde diyenlere duyurulur!


  Ayrıca bkz. Sinan KarasuYunanistan Devrime mi Gidiyor? 
  Vedat Akın, Avrupa'daki Öğrenci Eylemlerinin Düşündürdükleri 
  Deniz Köksalİsrail'de Yükselen Mücadele ve Düşündürdükleri 
  Harun Yılmaz, Yunanistan'da Kriz ve Sınıf Mücadelesi 

2 yorum:

  1. İngiltere'de 1.400 öğrenci üniversite harcını ödeyebilmek için seks işçiliği yapıyor! "Avrupalıların keyfi gıcır" diyenlere duyurulur... http://t24.com.tr/haber/universite-harcini-odeyebilmek-icin-sex-isciligi-yapiyorlar/218502

    YanıtlaSil