15 Haziran 2012 Cuma

Ev Yapımı Füzelerle Çatışan Asturias Madencilerine Bin Selam!

İspanya’da kapitalizm dibe vurmuş durumda. Burjuvazi kârına kâr kattığı dönem göstermediği “paylaşımcılığı”, kriz döneminde misli misli sergiliyor, ama İspanya işçi sınıfı ve militan gençliği bu "yücegönüllülüğü" reddediyor. İspanya’da aylardır devam eden güçlü bir sınıf mücadelesi var.
En son Asturias ve Leon bölgesindeki madenciler bu mücadeleyi bir üst aşamaya çıkardılar ve hükümetin "kemer sıkma" politikaları kapsamında binlerce madenciyi işten atma tehdidine karşı başkent Madrid'de gösteri, grev, açlık grevi, ev yapımı füzelerle çatışmak ve yollara kurulan barikatları ateşe vermek de dâhil olmak üzere topyekûn bir mücadeleye giriştiler. İşçiler yöre halkının da kitlesel desteğini almış durumdalar.
İşte görüntüler:




Ve fotoğraflar: 







Daha fazla fotoğraf için, bkz. 

Asturias madencilerinin güçlü bir mücadele geleneği var. Ekim 1934’teki ünlü Asturias Ayaklanması iki ay sürmüştü. Mücadeleye yine ellerinde dinamitleriyle madenciler öncülük etmişti. İşçiler oluşturdukları devrimci komitelerin yanı sıra 40 bin kişilik bir Kızıl Ordu da kurmuşlardı. 1934 Asturias Ayaklanması 1936-39 İspanya İç Savaşı’nın provasıydı. O dönem henüz çok “meşhur” olmayan faşist general Franco, Fas Savaşı’ndan aşina olduğu Yabancı Lejyonerler’le Asturias’ta katliam yapmış ve ayaklanma yenilgiye uğramıştı. İşçi sınıfı en az 4 bin ölü, 7 bin yaralı, 40 bin mahpus vermişti. 


1 yorum:

  1. 18 Haziran'daki tam katılımlı grevin ardından Asturiaslı madenciler Madrid'e yürüyor. Gidilecek 400 küsur km'lik yol hükümete son bir uyarı

    YanıtlaSil