9 Haziran 2012 Cumartesi

İşte AKP’nin İleri Demokrasisi: Öğrenciye Karşı Savaş!


AKP iktidara geldiği günden beri yatıyor kalkıyor “demokrasi” diyor. Türkiye’yi ilerlettiğini söylüyor. "10 yılda nereden nereye geldik" diyor. Madem öyle, bakalım 10 yılda nereden nereye geldik.
YÖK başkanı meclisten gelen bir soruya verdiği yazılı cevapta AKP’nin bizi nereden nereye getirdiğini gösteriyor. Güya YÖK’ü kaldıracağını vaat eden, referandum sonrası ülkeyi daha da demokrasiye doyuracağını söyleyen AKP ne dediyse tersini yapıyor. İşte YÖK’ün resmi rakamları:
2000 yılında 19 tutuklu, 4 hükümlü öğrenci vardı.
2011 yılında 256 tutuklu, 114 hükümlü öğrenci var.
Bu yılın sadece ilk 3 ayında 107 öğrenci tutuklandı ve 99 hükümlü var.
2000 yılında soruşturma açılan öğrencisi sayısı 2.601’di.
2011 yılında 5.871 öğrenciye soruşturma açıldı.
2012’nin ilk üç ayında ise öğrencilere 1.612 soruşturma açıldı!
İşte “ileri demokrasi”!
Demokrasinin “ileri” niteliğinin bir parçası olarak öğrenciler inadına tam da sınav döneminde gözaltına alınıyorlar. Bu mudur demokrasi? Bu mudur ifade özgürlüğü?
Kuşkusuz AKP döneminden önce de gözaltılar, tutuklamalar, baskılar, kıyımlar vardı. Sermayenin temsilcisi olan hükümetlerden başka ne beklenir ki? AKP “sadece” bunu başka bir boyuta taşıdı.
Eskiden “faili meçhul”lere, “gözaltında kayıp”lara, işkencelere vb. yetişmek mümkün olmazken, şimdi mahkemelere yetişemez olduk; artık devlet doğrudan şiddet kadar, (burjuva) demokratik yüzlü şiddetten de yararlanıyor. Saçını kestirdiği için terörist olanlar da var, puşi taktığı için içeri atılanlar da; Marx’ın, Lenin’in kitaplarına örgüt dokümanı muamelesi yapan hâkim de var, bir insanı dört ayrı örgüte üye yapan hâkim de... Biz bu “ileri demokrasi”yi görmüştük sanki!

1 yorum: