25 Kasım 2011 Cuma

Ha “Halk Devrimi”, Ha İşçi Devrimi mi?

    Her gün bir teori - "Halk devrimi": 
   “Halk devrimi” kavramına teorik dayanaklarını Marx-Engels’te ya da Lenin’de arayanların işe yarar bir malzeme bulamayacaklarını daha baştan söylemek gerekiyor. Marksizmin önderlerinde “halk devrimi” teorisi diye bir şey yoktur.
   “Halk devrimi” proleter devrimini savunmamanın, işçi sınıfının önüne ara iktidar aşamaları koymanın, proleter devrimini başka baharlara ertelemenin adıdır. “Halk devrimi” proletaryanın halk (emekçi halk) içindeki devrimci açıdan üstün ya da ileri konumunu ve devrimdeki öncelikli rolünü muğlâklaştırmanın ve başka dinamikler aramanın adıdır. Marksistler açısından iki devrim türü vardır, biri burjuva-demokratik devrim, diğeri sosyalist proleter (işçi) devrimi. “Halk devrimi”, güya bunların “ötesine” geçmeye çalışarak proleter devrimini burjuva iktidara tabi kılma girişiminin adıdır. "Halk devrimi", emekçileri sınıfsal düşünme tarzından uzaklaştırır. Oysa Marksizm bize sınıfsal düşünmeyi ve dahası işçi sınıfını toplumdaki diğer emekçi kesimlerle bile eşit görmemeyi öğretir.
   Dolayısıyla “halk” devrimi adı altında yeni bir teori geliştirdiğini iddia eden kesimlerin, öncelikle Lenin’le yüzleşmeleri şarttır. Elbette Lenin sonrasında yeni bir teori geliştirilebilir, ama bu “yeni” teorinin Lenin’in ve Marksizmin kurucularının söyledikleriyle ilişkisi açıklanmadan bu teoriye Marksizm çerçevesinde meşruiyet kazandırılamaz.
   Kaynak: "Halk Devrimi" Üzerine, Harun YILMAZ 

2 yorum:

  1. Bizi devrimde hangi sınıfın öncü olduğu ve hangi sınıfı iktidara taşıdığı ilgilendiriyor."Halk" sözcüğü son derece bulanık bir kavramdır.İşçiyi de küçük burjuvayı da hatta Türk burjuvazisini de kapsayabilir.(Bu sebeple burjuva siyasetlerin ağzından düşürmediği bir sözcüktür)Biz işçi sınıfı devrimcileri ısrarla halkın, devrime öncülük edecek ve gerici burjuvazinin yerini alacak olan kesimini, proletaryayı ön plana çıkarmalı ve işçi devrimini(işçi sınıfının öncülüğünde, işçi sınıfını iktidara taşıyacak olan devrimi) savunmalıyız.

    YanıtlaSil