25 Kasım 2011 Cuma

Mısır Dersleri: Müslüman Kardeşler, Gelsin Şirketler!

  Mısır'da şu an en güçlü siyasi yapı Müslüman Kardeşler (İhvan). Kapitalist sömürü düzeniyle hiçbir derdi olmayan, tersine bu düzenin yılmaz savunucusu olan İhvan, geçen Cuma'dan bu yana düzen savunuculuğunu daha da açıktan yaparak, gösterilere katılmayacağını açıkladı. 
  Maalesef Mısır'da işçi sınıfının devrimci örgütlerinin dolduramadığı boşluğu İhvan gibi burjuva önderlikler doldurmuştur. Eski rejime karşıtlığı göstermelik olan İhvan, Mübarek’in gitmesinin ardından kitlelerin devrimci atılımının önüne set çekti ve binbir nazla katıldığı Tahrir'den eve dönme çağrıları yaptı.
  Zaten milyonların mücadelesini bir diktatörün gitmesi ve eski düzenin birkaç ufak değişiklikle aynı şekilde devam etmesi olarak görenlerin "devrimciliği’ ile Mübarek rejimini yalnızca baskıcı, anti-demokratik bir işleyiş olarak değil, aynı zamanda yoksulluk, işsizlik ve sefalet olarak görenlerin devrimciliğinin uzun süre yan yana gitmesi beklenemezdi.
  “Firavun’un askerleri” söyleminden “emret komutanım” derekesine kadar düşmüş olan İhvan, sermayeyle bağını koparamamış radikal hareketlerin (“dinci” ya da değil) kaderini göstermesi bakımından çarpıcı bir örnektir. Tıpkı bizde olduğu gibi, dünyanın diğer bölgelerinde de İslamcıların burjuva düzenin kurumlarıyla olan sürtüşmeleri bu kurumlardan dışlanmalarından ve bu kurumların başına geçme arzularından kaynaklanmaktadır. Kendileri açısından olumsuz durumu tersine çevirecek bir kapı açıldığında, radikal eleştiriler ve radikal duruş tamamen bir kenara itilmektedir.
   Sermayeyi, ücretli kölelik düzenini sorgulamayan İhvan, kitlelerin bir an önce "uslanmasını" istiyor ve kendisinin daha da öne çıkacağı yeni rejimde kârlarına kâr, şirketlerine şirketler katmanın planlarını yapıyor.
   Ne de olsa herkesin Müslümanlığı bir değil... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder