23 Kasım 2011 Çarşamba

Nur Serter, Ahmet İnsel ve Mekanik Materyalizm

  Yıllarca İstanbul Üniversitesi'nde devrimcilere kan kusturan ve ödülünü CHP milletvekili olarak alan milliyetçilerin şahı Nur Serter "hoca"nın siyaset dersleri sürüyor. Kendisi bir haber programında, "CHP Dersim'de katliam yaptıysa nasıl bu kadar yüksek oy alıyor?" demiş. 
   İnsan sormaz mı, "Peki, AKP burjuva partisiyse, nasıl oluyor da işçiler AKP'ye oy veriyorlar?" diye!
Zamanında Ahmet İnsel de işçi sınıfı-sosyalistlik için böyle bir mantık yürütmüş ve "ezilen olmanın ezilen bilincini beraberinde getirmediğini" ve "bu nedenle(!)" "sınıf indirgemeci politikalardan uzaklaşılması ve yeni dinamiklere yönelinmesi gerektiğini" söylemişti. Bir İMD'li de kendisine Komünist Manifesto üzerinden bir yanıt vermişti (bkz. "Ahmet İnsel mi Daha Bilinçli Bülent Arınç mı?"). 
   Her iki yaklaşımda da yanlışlık, toplumsal varlığın bilinci doğrudan belirlediği şeklindeki mekanik bir materyalizm anlayışından kaynaklanmaktadır. Oysa toplumsal varlığımız bilincimizi doğrudan değil, dolaylı olarak belirler ve hiçbir şekilde tek belirleyici değildir. Bilincin belirlenmesinde bir "çoklu belirlenim" söz konusudur. Toplumsal varlığımız son kertede belirleyendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder