26 Kasım 2011 Cumartesi

Suriye'ye Müdahale ve Sosyalistlerin TC Emperyalizmiyle İmtihanı

   Türk ordusunun Suriye'ye müdahale etme olasılığı Türkiye'deki sosyalistler için önemli bir sınavdır. 
   ABD'nin Irak'a girerkenki bahanelerine inanmayıp, haklı olarak "Kahrolsun ABD emperyalizmi" diyenler, ancak bugün Türkiye "insani" gerekçelerle Suriye'ye girme hazırlıkları yaparken "Kahrolsun TC emperyalizmi" derlerse sosyalist olabilirler. Yoksa CHP solculuğundan öteye geçemezler.
   Millete akıl vermeye gelirken aslan kesilen, "ABD defol" sloganını (üstelik ABD emperyalizmi de değil, doğrudan ABD) sosyalistliğin tek alameti sananlar, sırf tutarlılık ya da dürüstlük adına da olsa, "Türkiye Suriye'den elini çek!" demeyi, hem de bir değil bin defa demeyi de bilmek zorundalar. 
   Lenin'in Yenilgicilik ve Enternasyonalizm kitabında yaptığı uyarılar tam da şimdi elzemdir: "Herkesin öncelikle kendi ülkesinin şovenizmine karşı savaşması zorunludur."
   Suriye, "Arap baharı" hareketinden, deyim yerindeyse, bir sapmadır, "Libya’da Tunus, Mısır ve diğer ülkelerdeki yükselen mücadelenin itkisiyle bir kitle hareketi ortaya çıkmış, ama hareket daha başlangıç aşamasındayken Tunus ve Mısır’dakinden farklı olarak, burjuvazi tarafından massedilmiştir." (Kaddafi, Libya ve “Arap Baharı”, Vedat Akın) İşte Suriye de bu dalgaya Libya'nın (zaten matah olmayan) bıraktığı yerden katılmıştır. 
   Her halükarda, "Esad'a da emperyalist müdahaleye de hayır!" demeli, ne Türk ve diğer emperyalist güçlere, ne de Esad'a en ufak bir güven aşılamalı, enternasyonalistler olarak vurgumuzu "Türk ordusu Suriye'den defol"a yapmalıyız.
   Türkiye emperyalist bir güçtür, ilanihaye "güleryüzlü" emperyalizm pozları kesemez. Bu gerçeği Suriye'ye emperyalist müdahale olasılığının arttığı şu sırada daha da güçlü bir şekilde dile getirmek zorundayız. Enternasyonalizm, ABD ve AB emperyalizmine karşı çıkmak kadar, hatta ondan da önce, "kendi" ülkenin milliyetçiliğine ve emperyal heveslerine karşı çıkmaktır. Bu nedenle ne kadar çabuk şu lafa alışırsak o kadar iyi: Kahrolsun Türk emperyalizmi!
   Yine Lenin'in sözleriyle, "Her ülkedeki sosyalistler kendi ülkelerinin (yani yalnızca düşmanın değil) yurtseverliğine ve şovenizmine karşı amansız bir mücadele yürütmelidirler." 
    Kahrolsun ABD-AB-TC emperyalizmi!
Daha fazla ayrıntı için, bkz. Libya’ya Emperyalist Müdahaleye de Kaddafi’ye de Hayır!, Militan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder