19 Kasım 2011 Cumartesi

Suriye'ye müdahale meselesi

Suriye'yle ilgili birkaç gündür dış basında çıkan haberleri kısaca şöyle özetlemek mümkün: Türk ordusu, Suriye'ye gir! Nitekim bugünkü Radikal'de Hillary Clinton'ın "ağzındaki baklayı çıkardığı" ve "Suriye'ye baskıyı Türkiye yapmalı" dediği yazıyor.
Tüm bunlar Türk burjuvazisinin kirli bir savaşa alet olabileceğine dair sinyallerdir. Türkiye işçi sınıfı bu duruma baktığında öncelikle şu dersi çıkarmalıdır:
Türk burjuvazisi kabına sığmıyor, Türk burjuvazisi emperyalistleşmiştir. Öyle ki elindeki sermayeyi kullanmak adına birçok yere uzanmaya çalışırken, tıpkı diğer büyük güçler gibi, başını belaya sokuyor, diğer emperyalist güçlerle karşı karşıya geliyor ve bedelini işçi-emekçilere ödeteceği kanlı savaşlara göz kırpıyor.
Bu durum kimi sol çevrelerce yine çarpıtılarak, Türkiye'yi "emperyalistlerin taşeronu, maşası" vb. gösteren söylemlere kapı aralıyor. Bu yanlışlık emperyalizmin yanlış kavranmasından kaynaklanmaktadır. Türkiye bir emperyalist devlettir!
Emperyalistleşmek demek, o ülke burjuvazisinin kafasına estiği gibi hareket etmesi değildir. ABD bile bu olanaktan mahrumdur.
"İşbirlikçi TC" derken, eğer TC'nin de diğer emperyalist güçler kadar (ancak o kadar) bağımsız bir emperyalist çıkara sahip olduğu anlaşılmıyorsa, bu milliyetçiliktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder