15 Kasım 2011 Salı

Vicdani Red

Adalet Bakanı Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yaptırım ihtimalinden ötürü, en geç önümüzdeki hafta Vicdani Red konusunda karar aşamasına gelinebileceğini açıkladı. Düzen cephesinden, CHP de vicdani rede olumlu yaklaştığını söyledi.
Marksistlerin zorunlu askerliğe ilkesel olarak karşı çıkmamaları (karşı çıkmazlar, çünkü devrim yapmak için milyonlarca işçinin silah kullanmayı öğrenmesi şarttır), vicdani rede karşı çıkacakları anlamına gelmez. Fiili bir savaşın olduğu bir ülkedeyiz. Vicdani red şovenizme karşı mücadelede bir geçiş sloganı olarak çok değerli bir içeriğe bürünebilir. Esas mesele tıpkı "barış" sloganı gibi tamamlayıcı unsurları unutmamak: Kapitalizmde silahsızlanma imkansızdır, barışçıl devrim (burjuvazinin iktidarı altın tepside sunması) hayaldir vb.

2 yorum:

  1. Eğer bugün 'vicdani red'i slogan haline getireceksek, yarın kim eline silah alıp burjuvaziyi devirecek?Bu sorunun cevabı 'İşçi sınıfı adına savaşmayı bilen küçük bir azınlık'tan başka bir şey olamaz.Biz işçi sınıfı devrimcileri ise bu cevabı şiddetle reddetmeliyiz.Vicdani reddin propogandası savaşsız bir kapitalizmin vaadinden başka bir şey değildir ve bu imkansızdır!İşçi sınıfının yarın iktidarı alabilmesi için bugün silah tutmayı öğrenmesi gerekir.Tüm bunların yanında,vicdani redçilerin bugüne kadar işkencelerden geçirildiğini, toplumsal baskıya maruz kaldığını ve hatta hapis yatmak zorunda bırakıldığını hatırlatmak isterim.Vicdani red demokratik bir hak olmalı, olabilir de.Ama geri planında işte bu sistem sınırları dahilinde önlenemeyecek gerçekler vardır!Sözde demokrasinizden gına geldi!!

    YanıtlaSil
  2. Vurguyu anti-şovenizme yapmak lazım!

    YanıtlaSil