22 Kasım 2012 Perşembe

Brecht’in “Cesaret Ana ve Çocukları” Oyunundaydık



Ankara’daki İMD’liler olarak geçtiğimiz hafta  Bertolt Brecht’in Ankara Devlet Tiyatroları’nda sahnelenen Cesaret Ana ve Çocukları adlı oyununa gittik. 

Brecht’in “Bütün Oyunları”nı yayınlayan Mitosboyut Yayınları’nın bastığı kitapta da belirtildiği üzere, epik tiyatronun usta yazarlarından Brecht’in bu oyunu, 1618-1648 yılları arasındaki 30 Yıl Savaşları’nda geçer. Cesaret Ana, evlilik dışı 3 ayrı kocadan iki oğlu ve bir dilsiz kızı ile birlikte askerlere öteberi satarak hayatını kazanan gezginci bir tüccardır. Cesaret Ana, klasik bir tüccar mantığıyla, savaşın gidişatına göre malı en ucuza alıp en kârlı şekilde satmaya çalışarak bu savaştan iyi kazanç sağlayacağını düşünmektedir.
Brecht’in bu oyunu, Avrupa’da o dönem korkunç bir biçimde devam eden din savaşlarını, bu savaşların üzerinde yükselen yeni tüccar sınıfını, Cesaret Ana karakteriyle savaşın kendilerine ekonomik refah getireceğine inanan orta sınıfı ve savaşın korkunç yüzüne tanık olan ve en ağır bedeli ödeyen yoksul köylüyü tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor. 
 
Brecht kazanma hırsıyla yanıp tutuşan orta sınıfın (müstakbel burjuvazinin) savaşlardan medet ummaktan vazgeçmediğini eleştirel bir tarzda ortaya koyuyor. Oyunun sonunda iki oğlunu kaybetmiş olan Cesaret Ana kızı Kattrin’in ölüsü başında söyledikleri tam da bunu ifade ediyor. Bakın ne diyor Cesaret Ana:

Bahar geldi! Kalk ey Hristiyan!
Kar eridi! Öldü Ölen!
Ve hayatta kim kaldıysa
Yola koyulmalı hemen.

Geniş oyuncu kadrosu ve muhteşem orkestrasıyla bir Brecht klasiği. Ankara’daki İMD’liler olarak tiyatro etkinliklerimiz devam edecek. Ankara Devlet Tiyatroları’nda bu sene bizleri çok iyi oyunlar bekliyor. Ankara’da olan ya da yolu Ankara’ya düşen herkesi bu güzel oyunları birlikte izlemeye davet ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder