27 Kasım 2012 Salı

Çalıştığım Şirket Bir Anda Büyüdü, Kocaman Oldu - Ya Ben?


Çalıştığım şirket bir anda büyüdü, kocaman oldu. Bu büyüme hızına bütün çalışanlar benim kadar şaşırmıştı. Tabii şirket büyüdükçe hedefleri de büyüdü, değişti. 1.000 kişi olma yolunda ilerlediklerini duyduk sürekli. Büyüyünce ilk işi daha büyük bir işletmenin altına girmek oldu. Büyüyüp güçlendikçe birçok yerde reklamını, dergilerde fotoğraflarını görür olduk şirketin. Büyüdükçe kendi içindeki “büyük”leri fazlasıyla gördü, ancak bizler bu büyümeden nasiplenemedik.
Şimdi bu büyük şirket en çok gözden çıkarabildiği idari işler departmanındaki işçilerine (aralarında şirketin kuruluşuyla birlikte işe giren 11-12 yıllık çalışanlar da var), içinde olduğu uluslararası gruba verdiği sözlerden ötürü “personel maliyetini azaltmak” için baskı yapıyor. İşçilerin sözleşmesi temel haklarıyla birlikte bir danışmanlık firmasına devredilmeye çalışılıyor. Ancak yeni yapılan sözleşme 2 yıllık belirli iş sözleşmesi ve çalışanın hakları çok kısa maddeler halinde yazıyor. Tek bir günde, birilerinin sözleriyle işçilere dayatılan bir sözleşmeden bahsediyoruz.
İşçiler şimdi ne yapacaklarını bilemiyorlar. Aslında bu sözleşmeyle patronla aynı gemide olmadıklarını görmüş oldular. Şirket kurulduğundan bu yana “omuz omuza vererek, dişimizle, tırnağımızla buralara geldik” yalanı bu sözleşmeyle birlikte ortaya çıkmış oldu.
İşçilerin arasında evli ve çocuklu olanlar, çocuğuna iş bulamayanlar, tek başına ev geçindirmek zorunda olan kadınlar da var. İşte bu koşullar işçileri bir ikileme sürüklemiş durumda. Ya atacaksın imzayı, ya gideceksin!
İşte bu bozuk düzen bizleri, işçi sınıfını, patronların kâr hırsına öyle bir bağlıyor ki her gün çalışmaya devam edecek olmamız onların aldığı kararlara bağlı olarak belirleniyor. Bizler birilerinin ağzından çıkan iki kelimeyle bugün kötü bir sözleşmeye imza atmak, yarın işten atılmak zorunda değiliz!
Hepimiz aynı sınıfın parçasıyız ve yoldaş olmalıyız. Gelin birleşelim, bozuk düzeni devirelim!
İMD’li bir dünya işçisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder