Çikolata kakao çekirdeklerinden
yapılıyor. Çikolata yapmak için fabrikada ilk olarak, kakao çekirdekleri
ayıklanıyor. Kuru çekirdekler kavruluyor. Kavrulduktan sonra ise çekirdekler
eziliyor. Bundan üç ayrı madde elde ediliyor: Acı sıvı, kakao yağı ve kakao
tozu. Çikolatanın ise üç çeşidi var:
Siyah çikolata (bitter çikolata):
içinde acı sıvı, kakao yağı ve şeker bulunur.
Sütlü çikolata: Acı sıvı, kakao
yağı, şeker ve süt bulunur.
Beyaz çikolata: İçinde sadece
şeker, süt ve kakao yağı bulunur.
Biz işçiler bunları çok iyi
biliyoruz. Ama çikolata bir tarafa, poğaça bile yiyemiyoruz. Nasıl mı?
Ben bir çikolata fabrikasında
paketleme bölümünde çalışıyorum. İki vardiya sisteminde bir hafta sabah 8’den
akşam 6’ya, diğer hafta akşam 10’dan sabah 8’e kadar çalışıyoruz.
Üretim alanından gelen bütün
çikolataların üretim tarihini, kontrolünü, dizimini, tartısını, kolilenmesini
ve ambalajlanmasını biz yapıyoruz.
Fabrikamızda bir ay öncesine
kadar kahvaltıda bir adet poğaça veriliyordu. Şimdi bu hakkımızı kaldırdılar.
Üstüne üstlük fabrikaya dışarıdan yiyecek getirmemiz bile yasak. Bu uygulamalardan
dolayı sabah kahvaltı yapamıyoruz. Poğaçayı dini bayramlarda 12 saat mesaiye
kaldığımızda vereceklerini söylüyorlar. Mesaiye kaldığımızda bir gün
gitmediğimizde günümüzden değil, mesaimizden fazla fazla kesiliyor. Mesaimiz
kesilmesin diye dini bayramlarda bile işe gitmek zorunda kalıyoruz.
Bayrama iki hafta kala bir hata
yapıldığında bunun cezasının “ihtar” olacağını söylediler. Bununla da bitmiyor
cezamız. İhtar alan işçi arkadaşımızın ikramiyesinin de kesileceğini
söylediler.
Anlayacağınız bize gelince her
şey yasak ama onlara her şey mubah!
Esenyurt’tan
Bir İMD’li İşçi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder