4 Kasım 2012 Pazar

Çikolatanın Faideleri!



Çikolata kakao çekirdeklerinden yapılıyor. Çikolata yapmak için fabrikada ilk olarak, kakao çekirdekleri ayıklanıyor. Kuru çekirdekler kavruluyor. Kavrulduktan sonra ise çekirdekler eziliyor. Bundan üç ayrı madde elde ediliyor: Acı sıvı, kakao yağı ve kakao tozu. Çikolatanın ise üç çeşidi var:
Siyah çikolata (bitter çikolata): içinde acı sıvı, kakao yağı ve şeker bulunur.
Sütlü çikolata: Acı sıvı, kakao yağı, şeker ve süt bulunur.
Beyaz çikolata: İçinde sadece şeker, süt ve kakao yağı bulunur.
Biz işçiler bunları çok iyi biliyoruz. Ama çikolata bir tarafa, poğaça bile yiyemiyoruz. Nasıl mı?
Ben bir çikolata fabrikasında paketleme bölümünde çalışıyorum. İki vardiya sisteminde bir hafta sabah 8’den akşam 6’ya, diğer hafta akşam 10’dan sabah 8’e kadar çalışıyoruz.
Üretim alanından gelen bütün çikolataların üretim tarihini, kontrolünü, dizimini, tartısını, kolilenmesini ve ambalajlanmasını biz yapıyoruz.
Fabrikamızda bir ay öncesine kadar kahvaltıda bir adet poğaça veriliyordu. Şimdi bu hakkımızı kaldırdılar. Üstüne üstlük fabrikaya dışarıdan yiyecek getirmemiz bile yasak. Bu uygulamalardan dolayı sabah kahvaltı yapamıyoruz. Poğaçayı dini bayramlarda 12 saat mesaiye kaldığımızda vereceklerini söylüyorlar. Mesaiye kaldığımızda bir gün gitmediğimizde günümüzden değil, mesaimizden fazla fazla kesiliyor. Mesaimiz kesilmesin diye dini bayramlarda bile işe gitmek zorunda kalıyoruz.
Bayrama iki hafta kala bir hata yapıldığında bunun cezasının “ihtar” olacağını söylediler. Bununla da bitmiyor cezamız. İhtar alan işçi arkadaşımızın ikramiyesinin de kesileceğini söylediler.
Anlayacağınız bize gelince her şey yasak ama onlara her şey mubah!
Esenyurt’tan Bir İMD’li İşçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder