24 Aralık 2012 Pazartesi

“Bağımsız Yargı” Kimden Bağımsız?



Ankara’da, 2009’a girerken yani yeni yıl gecesi Bilkent Üniversitesi’nde okuyan 7 öğrenci doğalgaz sızıntısından dolayı hayatlarını kaybetmişlerdi. Aradan 4 yıl geçti, ama haberin medya üzerinde yansımalarını özetini hatırlarsak: Uyuşturucu-alkol-yılbaşı kutlaması-kadın ve erkek, sonuç: ölüm!
Evet, yetkililer aynen bunları söylemişlerdi:  “İçki içip alem yapıyorlardı”, “Yarı çıplak halde onları bulduk.”
Bu kendinden menkul ahlakın yargısının tam 4 yıl sonra verdiği karar ise şu oldu: Özgür Attila'nın annesi Okşan Attila, “evi kiralarken gereken özeni göstermediği” gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 18 bin 200 lira paraya çevrildi. Doğalgaz firması yetkilileri ise ceza almadı. Müteahhit, ev sahibi, kiracı, kombi firmasının sahibi ve kombi firmasının çalışanına 2 yıl 6 aydan, 5 yıl 10 aya kadar değişen hapis cezaları aldı.
Nasıl bir rapordur ki bu, 4 bilirkişi raporu “Başkent doğalgaz kusurlu” dediği halde, yargı 5.bilirkişi raporunu dikkate alıyor ve bu rapora göre de “Başkent doğalgaz kusursuz” diyor? Nasıl bir yargıdır ki bu, 4 raporu dikkate almayıp, sadece tek bir raporu dikkate alıyor? Neden 4 yıl sonra sonuçlandı bu dava? 5. bilirkişi raporunu beklemek için mi? Doğalgaz A.Ş ve AKP sermayesinin de, bilirkişi raporlarını etki edebilecek kadar muktedir olmasını beklemek için mi? “Okşan Atilla’yı nasıl suçlarız da, Doğalgaz A.Ş’yi aklarız?”ı bulmak için mi?
Kim Suçlu: Olay gerçekleşmeden önce aynı apartmandan farklı bir daire gaz sızıntısını fark ediyor ve yetkililere bildiriyor. Yalnız yetkililer sadece o daireyi kontrol ediyorlar. Yetkililer tekrar şikayet üzerine geliyorlar, 7 gencin olduğu kapıyı kimse açmayınca geri dönüyorlar. Olay incelemesinden sonra, Makine Mühendisleri Odası’nın açıklaması: “Kombiyi bacaya bağlayan fleksible boruda delik ve yırtılmalar olmuş. Boru atık gazı emerek içeri sızdırmış. Herhangi bir eve gaz sızıntısı olması durumunda, gazın kesilmesi gerekmektedir.”
 
Her seferinde devrimci-demokratlara sözlü ve fiziki olarak saldıran AKP, hiç vakit kaybetmeden bizleri gündemine alan AKP, bu konuda ne diyor? AKP sermayesi, AKP yargısı, Doğalgaz A.Ş’nin sarsılmaz dostluğu bu örnekte de karşımıza çıkıyor. Tekrar kurtarıyorlar kendilerini.  Peki, zarar görenler kim? Ölen 7 genç ve ailesi. Eğer bu sonuca müdahale edemezsek sırada ölecek diğer gençler ve aileler de zarar görecek. Sanırım yargının kimden bağımsız karar verdiğini, kimin yargısına ve adaletine karar verdiğini yine, yine, yine görüyoruz.
Maltepe'den İMD'li Bir İşsiz
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder