8 Aralık 2011 Perşembe

Diego Rivera ve Devrimci Sanat

Bugün büyük komünist ressam Diego Rivera'nın doğum günü! (8 Aralık 1886-24 Kasım 1957)
Rivera büyük bir sanatçıydı, sadece sanatıyla değil, sanatına bulaşmaya çalışan Rockefeller gibi kodamanlara rest çekip kendi bildiği yolda ilerlemesi bakımından da büyüktü. Bugün, emperyalizmin en azılı çağında sermayenin ablukasını kırabilmek için Diego Rivera gibi sanatçılara ihtiyaç var. Örneğin Hopa, KCK, tutuklu öğrenciler, vb. saldırılara ses çıkaracak, fişlenmekten korkmayacak, bu açıdan da "büyük" sanatçılara ihtiyaç var.
Örneğin Diego Rivera bir çalışmasından Lenin'i çıkarmayacağını söyleyerek Rockefeller'e meydan okumuştu:

İnsan, Evrenin Hakimi ya da Zaman Makinesindeki İnsan

Diego Rivera yalnızca sanat dünyasında ya da "uluslararası kamuoyu"nda yalıtılmayı göze almadı. Sosyalist harekette aforoz edilmeyi de göze alıp Troçkizm saflarına katıldı ve 1936'da Troçki'ye hiçbir ülke vize vermezken, Başkan Cardenas'a aracı olup Meksika'ya yerleşmesini sağladı, "Mavi Ev" diye bilinen evini açtı Troçki'ye.
Rivera dar anlamıyla siyasetle çok alakalı olmasa da, gayet politik bir tavır almıştı ve bu nedenle de aforoz edilmişti.

Diego Rivera'nın "İşçilerin Birliği" (Proleter Birliği) adlı freski

Diego Rivera'nın siyasi duruşu sınıfımız açısından çok önemlidir. Afşar Timuçin'in ifadesiyle, taraflı bir dünyada "tarafsız" olmaya çalışanlardan olmaması çok önemli, ama nihayetinde Diego Rivera bir sanatçıydı, Meksika devlet binalarına vb. yaptığı devasa çizimlerle, bunlar insanlık için büyük yaratılar olduğu için hatırlanacaktır. Doğru siyasi görüşler = "doğru" ya da güzel sanat diye bir durum yok. Sanat eseri çoğu zaman "yaratıcı"sından bile bağımsızlaşır, yaratıcısı bile ona bütünüyle hükmedemediği için güzeldir. Ama sanatçıların sanattaki büyüklüklerini toplumsal-siyasal meselelerde de beklemek hakkımız, Diego Rivera'da bu vardı.
Tüm sanatçıları korkmadan, işçi sınıfının mücadelesine omuz vermeye, sanatlarıyla mücadelemizi daha da güçlendirmeye çağırıyoruz!
İyi ki doğdun Diego Rivera!

Detroit Sanayi İşçileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder