15 Aralık 2011 Perşembe

Yunanistan'da Son Durum (14 Aralık 2011 Notları)

Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Yunanistan burjuvazisine 150 bin kamu işçisinin daha işten çıkarılması konusunda "rica"da bulundu. Yunanistan'da Kasım ayı sonunda 20 bin kamu işçisi zaten yedekte bekletilmeye alınmıştı. Şimdi de 2015 yılına kadar parça parça 150 bin işçi işten çıkartılacak. İlk çıkarılacakların sayısı 40 bin! Ayrıca kamu işçilerine prim olarak verilen 13'üncü ve 14'üncü maaşlarda da kesintiler yapılması planlanıyor. Özel sektörde çalışan işçilerin ücretleri düşürülerek, Portekiz'de olduğu gibi 450 Euro civarına çekilmesi de yakın dönemde hayata geçmesi beklenen uygulamalar arasında yer alıyor. 
Burjuvazi sorumlusu olduğu krizin faturasını, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde işçilerin sırtına bindiriyor ve her geçen gün bu yükü ağırlaştırıyor! Yunanistan'daki Kamu Emekçileri Konfederasyonu, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uygulamanın başladığı 28 Kasım'ı "lanetli bir gün" olarak nitelendirerek, söz konusu uygulamayı engellemek için mücadele etmekte kararlı" olduklarını açıkladı. 
Yunanistan'da işçi sınıfı mücadelesi devrimin eşiğine geldi. Ancak devrimci bir işçi sınıfı partisinin yokluğu nedeniyle aylardır o eşik geçilemiyor. 
Fakat buradan hareketle, Yunan işçi ve emekçilerine “dur” demek doğru değildir. İşçi sınıfı doğru bir önderlikten yoksundur, ama örgütsüz değildir. Yunanistan işçi sınıfı doğru bir önderlikten mahrum olmasına karşın, işlerin kolaylıkla devrime doğru ilerleyeceği bir aşamaya gelmiştir. Bugün Yunanistan’da yaşananları devrimci durum diye nitelendirmek yanlış olmaz: İşçi sınıfı tüm toplumu vuran bir kriz ortamında uzunca süredir kitleler halinde sahneye çıkmış, hükümeti karşısına almış, fakat henüz devlet iktidarıyla hesaplaşacak eylemlere girişmemiştir. (Yunanistan Devrime mi Gidiyor, Sinan KARASU)
Ayrıca bkz. Yunanistan'da Kriz ve Sınıf Mücadelesi, Harun YILMAZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder