5 Aralık 2011 Pazartesi

Seyid Rıza’nın Torunu mu, Bülent Arınç'ın Babasının Oğlu mu?

AKP’nin Dersim oyununun yeni perdesinde AKP’nin ikinci ismi Bülent Arınç Cumartesi günü Seyid Rıza'nın torunu Rüstem Polat’ı “huzurunda” kabul ediyor. Bu medya gösterisinde, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı olduğu söylenen Yaşar Kaya adlı kişi, tam bir yandaş ağzıyla Erdoğan’ın açıklamasını “cesur” bulduğunu söylüyor ve, “özürle birlikte Türkiye’de hakikatlerin yazıldığı bir defter açıldı ve ilk sayfasına da ‘Dersim’ yazıldı” diyor. Arınç da dinliyor. Sonra eline Seyid Rıza’nın fotoğrafının olduğu bir dergi alıyor. Sanki büyük tarihçiymiş gibi, bu resmi daha önce hiç görmemiştim diyor ve ardından Seyid Rıza’nın torununa tebaasından biriyle konuşur gibi, “bu deden mi?” diyor. "Dedeniz" değil, "deden", "siz" değil, "sen"! Neden? 
Arınç’ın bu tavrını kişisel bir saygısızlık örneği olarak geçiştirmek elbette mümkün. Fakat sorun şu ki, güya özür dileyen bir kişi ya da hükümetin, özür dilediği kişi ya da halk karşısında biraz daha mahcup durması gerekmez mi? Arınç’ta bundan eser yok. Aksine mağrur bir yaklaşım söz konusu.
Resmi biraz daha genişletir ve hükümet üyelerinin son dönemdeki diğer tavırlarıyla birleştirirsek (örneğin meclis başkanı koltuğunda oturan vekilin sinkaflı hitabı), neye yorabiliriz bunu? AKP’nin 12 Haziran seçimleriyle iyice ayyuka çıkan muktedir konumuna. O dönemde şöyle yazmıştık:
"Erdoğan’ın seçim başarısında bir başka etken ise AKP’nin artık gerçek anlamda muktedir olmasıdır. AKP on yıla yaklaşan egemenliği döneminde burjuva devlet aygıtının ve genel olarak burjuva yönetim aygıtlarının (basından yerel yönetimlere kadar) tüm gözeneklerine sızmıştır." (12 Haziran Seçimlerinin Ardından, Militan)
AKP eskiden “nasılsa iktidar bizde” diye katlandığı “küçük” şeylere bile artık göz yummuyor. İktidar tekelinin verdiği güvenle küçük büyük dinlemeden tüm dağları kendisinin yarattığını düşünüyor. Bu mağrurluk, Marx’ın bir sözüyle, “dünyayı omuzlarında taşıma tevazuundaki bu önemli adam edaları”, hepsi muktedirlikten kaynaklanıyor. Birileri de hâlâ demokrasi masallarıyla uyumaya, uyutmaya çalışıyor…
Ayrıca bkz. Başbakan'dan "Ben Yapmadım Miki Yaptı" Açılımı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder